FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi zabilježili rast

LONDON,FRANKFURT, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica ojačale su u srijedu pod utjecajem jačanja dionica naftnogsektora, potaknutog opetovanim skokom cijena nafte iznad 61 dolara pobarelu, no pod pritiskom su se našle dionice maloprodajnog lancaCarrefour.
LONDON,FRANKFURT, 13. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica ojačale su u srijedu pod utjecajem jačanja dionica naftnog sektora, potaknutog opetovanim skokom cijena nafte iznad 61 dolara po barelu, no pod pritiskom su se našle dionice maloprodajnog lanca Carrefour.

Londonski Ftse indeks do podneva je ojačao 0,47 posto, na 5.241 bod. Frankfurtski DAX bio je na dobitku 0,24 posto, dosegnuvši 4.664 bod.

"Na tržištima dionica i dalje vlada dobro raspoloženje unatoč tome što su cijene nafte iznad 60 dolara po barelu", kazao je Matt Buckland, trgovac iz CMC Groupa.

Među najvećim se blue-chip dobitnicima našao britanski mobilni operater Vodafone, nakon što je brokerska kuća Goldman Sachs podigla rejting njegovim dionicama.

Od dobitnika se još ističe britanski lanac trgovina odjećom Marks&Spencer, čije su dionice ojačale 1,7 posto nakon što je izvijestio da se prodaja u njegovim trgovinama u Londonu i Škotskoj dobro oporavlja nakon prošlotjednih bombaških napada.

No, bilo je i gubitnika, pri čemu je ulagače posebno razočarao francuski lanac maloprodaje Carrefour, čije su dionice oslabile tri posto nakon što je izvijestio o slabijem od očekivanja rastu prihoda od prodaje u drugom tromjesečju te istaknuo da je suočen s vrlo izazovnim poslovnim okruženjem u Europi uslijed ubrzanog snižavanja cijena.

Dionice ASML-a su oslabile 0,88 posto, nakon što je nizozemski proizvođač opreme za čipove zabilježio manji broj primljenih narudžbi nego što je procijenjeno.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,28 posto, na 11.659 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙