FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar na najnižoj razini prema euru i švicarskom franku u više od dva mjeseca

LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara i u petak jena svjetskim deviznim tržištima ostao na najnižoj razini prema euru išvicarskom franku u zadnjih više od dva mjeseca kako su ulagačioprezni prije objave podatka o trgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetomte razočarani slabijim od očekivanja prometom u američkojmaloprodaji.
LONDON, 12. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara i u petak je na svjetskim deviznim tržištima ostao na najnižoj razini prema euru i švicarskom franku u zadnjih više od dva mjeseca kako su ulagači oprezni prije objave podatka o trgovinskoj razmjeni SAD-a sa svijetom te razočarani slabijim od očekivanja prometom u američkoj maloprodaji.

Do podneva je dolar oslabio 0,5 posto prema euru, koji stoji 1,2465 dolara. Oslabio je za toliko i u odnosu na švicarsku valutu, pa se njime trguje po 1,2462 franka.

Ulagače zabrinjava da će najnoviji podaci o američkoj vanjskotrgovinskoj razmjeni istaknuti slabosti američke valute vezane za strukturalne gospodarske probleme u vrijeme kada stopa gospodarskog rasta SAD-a ne daje dolaru dovoljnu podršku za rast.

Nadalje, promet u američkoj maloprodaji u srpnju uvećan je 1,8 posto prema lipnju, no kada se isključi prodaja vozila, tada je porastao za svega 0,3 posto.

"Današnji pokazatelji dat će nam strukturalne činjenice, a do tada dolar je pod pritiskom kombinacije slabih podataka o prometu na malo i rekordnih cijena nafte", ocijenila je Lena Komileva, ekonomist pri Tullet Prebonu.

Očekuje se da će jaz u vanjskotrgovinskoj razmjeni SAD-a u lipnju porasti na 57,3 milijarde dolara, nakon svibanjskih 55,35 milijardi, budući je uzlet cijena nafte povećao troškove uvoza, a ojačani dolar smanjio izvoznu potražnju.

Zabrinutosti oko mogućnosti SAD-a da financira svoj golemi manjak u bilanci plaćanja bio je glavni motor korekcije tečaja dolara kroz tri godine, sve do kraja 2004. Ove godine dolar je nadoknadio dio gubitaka uslijed rasta američkih kamatnih stopa.

Istodobno, tečaj dolara oslabio je i 0,7 posto prema jenu, na 109,4 jena. Britanska funta poskupjela je za toliko prema dolaru, pa joj tečaj iznosi 1,8164 dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙