FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Držićeva i Papandopulova obljetnica na Dubrovačkim igrama

DUBROVNIK, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Dubrovačke ljetne igre sumanifestacija od nacionalnog značenja, a jedna od njihovih ključnihzadaća je skrb o nacionalnoj baštini na najvišoj razini, izjavio jeintendant Ivica Prlender izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim tijekomovogodišnje 56. manifestacije.
DUBROVNIK, 11. kolovoza 2005. (Hina) - Dubrovačke ljetne igre su manifestacija od nacionalnog značenja, a jedna od njihovih ključnih zadaća je skrb o nacionalnoj baštini na najvišoj razini, izjavio je intendant Ivica Prlender izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim tijekom ovogodišnje 56. manifestacije.

Podsjetio je na nedavno potpisani sporazum o zajedničkoj suradnji četiriju hrvatskih nacionalnih kazališta s Dubrovačkim igrama što će se odraziti i na obilježavanju 500. obljetnice rođenja Marina Držića koja će se obilježiti 2008.

Za tu veliku obljetnicu čelništvo Igara konzultirat će brojne hrvatske stručnjake za Držića i njegovo vrijeme, rekao je Prlender, dodavši kako će obljetnica ponuditi novo iščitavanje Držića, odnosno prilagodbu toga velikoga pisca senzibilitetu našega vremena.

Obljetnica će biti poticaj za odgovor na pitanje što je Držić nama i što smo mi njemu, kako je to formulirao Slobodan Prosperov Novak, podsjetio je Prlender. U slučaju Držićeve obljetnice Igre se neće ponašati kao da imaju licencu na Držića, nego kao netko tko je najpozvaniji da se o njegovu djelu najviše skrbi, dodao je.

Po njegovim riječima, za tu veliku obljetnicu treba osnovati koordinaciju koja će odrediti koje bi se Držićevo djelo uprizorilo da ne dođe do preklapanja u uprizorenju Držićevih dramskih djela, primjerice u Splitu, Rijeci ili Zagrebu.

Igre će skrbiti i o djelima i obljetnicama drugih hrvatskih umjetnika pa će se sljedeće godine na Igrama obilježiti 100. obljetnica rođenja jednog od vodećih hrvatskih glazbenika Borisa Papandopula (1906.- 1991.), izjavio je Prlender.

Veliki skladatelj dao je izniman doprinos Igrama, podsjetio je, dodavši kako će se sljedeće godine značajan prostor dati njegovim djelima u čijem će izvođenju sudjelovati i vodeći svjetski umjetnici i na taj način vratiti dug tom velikom umjetniku.

Na upit o koncepciji Igara koje traju više od pola stoljeća, Prlender je rekao da se koncepcija neće mijenjati samo će se voditi računa o izvrsnosti programa te naše vodeće kulturne manifestacije.

U vezi s financijskom stranom Igara, Prlender je rekao da su Igre neprofitna institucija te da se dobivena sredstva reinvestiraju u program. Spomenuo je sredstva koja se dobivaju iz državnog proračuna, ali i sredstva hrvatskih tvrtaka koja su ulaganjem u Igre našle svoj interes. To su Ina, VIP-net te Atlantska plovidba, po prvi put jedan moćni sponzor iz Dubrovnika, nakon Domovinskog rata. U budućnosti očekujemo i pomoć od dubrovačkog turizma, istaknuo je, uz ostalo, Prlender.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙