FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: otvoreni Dani crnogorske kulture 2005.

RIJEKA,12. srpnja 2005.(Hina) - Izložbom fotografija MajeĐurić-Đurđević iz Budve večeras je u Rijeci započela manifestacijaDani crnogorske kulture 2005. koju organiziraju zajedno Nacionalnazajednica Crnogoraca Hrvatske i Nacionalna zajednica CrnogoracaRijeke.
RIJEKA,12. srpnja 2005.(Hina) - Izložbom fotografija Maje Đurić-Đurđević iz Budve večeras je u Rijeci započela manifestacija Dani crnogorske kulture 2005. koju organiziraju zajedno Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeke.

Maja Đurić-Đurđević (1966.), umjetnički je fotograf, a surađuje s brojnim časopisima i magazina u SiCG . Diplomirani je povjesničar umjetnosti, fotografiju je usavršavala na poslijediplomskom studiju u Pragu, a 1999. godine je osnovala crnogorski institut za fotografiju. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložaba.

Dani crnogorske kulture nastavit će se sutra svečanom skupštinom Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeke povodom 10. godišnjice osnutka.

U sklopu manifestacije održat će se i tribina "Crna Gora u europskim integracijama - stanje, želje, mogućnosti" na kojoj će, kako je najavljeno, sudjelovati predstavnici Skupštine Crne Gore i Matice crnogorske.

Dani crnogorske kulture završit će 16. srpnja Petrovdanskim saborom Crnogoraca Hrvatske u Kršanu u Istri uz kulutrno-umjetnički program i sportska natjecanja.

Crnogorska nacionalna zajednica Hrvatske sa sjedištem u Zagrebu okuplja pet nacionalnih udruga Crnogoraca u Hrvatskoj i to u Rijeci, Splitu, Rovinju, Puli i Karlovcu. Po popisu stanovništva iz 2001. godine u Primorsko-goranskoj županiji Crnogorcima se izjasnilo 643 stanovnika županije, od čega velika većina živi u Rijeci.

Petrovdan, koji se slavi 13. srpnja, proglašen je Danom državnosti Crne Gore u spomen na isti datum 1878. godine kada je na Berlinskom kongresu priznata nezavisnost Crne Gore te 1941. kada je podignut masovni narodni ustanak protiv okupatora u Drugom svjetskom ratu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙