FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara na najvišoj razini prema jenu u 14 mjeseci

LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanje ulagača nasvjetskim deviznim tržištima da će predsjednik američke središnjebanke Fed Alan Greenspan signalizirati pred Kongresom daljnji rastameričkih kamatnih stopa potaknuo je skok tečaja dolara na novunajvišu razinu prema jenu u proteklih 14 mjeseci.
LONDON, 20. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Očekivanje ulagača na svjetskim deviznim tržištima da će predsjednik američke središnje banke Fed Alan Greenspan signalizirati pred Kongresom daljnji rast američkih kamatnih stopa potaknuo je skok tečaja dolara na novu najvišu razinu prema jenu u proteklih 14 mjeseci.

Tečaj dolara poskupio je do podneva 0,3 posto, na 112,98 jena. Ojačao je i prema britanskoj funti, i to 0,4 posto, pa se funtom trguje po 1,7334 dolara, budući da je 4 od 9 članova monetarnog vijeća Bank of England u srijedu glasovalo za snižavanje kamatnih stopa, dva više nego prošloga mjeseca. Tržište stoga očekuje u kolovozu snižavanje kamatnih stopa u Britaniji.

Istodobno, tečaj eura porastao je 0,6 posto prema dolaru, na 1,2066 dolara. Euro je poskupio i prema jenu, za 0,5 posto, na 136,76 jena, najviše u zadnja dva i pol mjeseca. Švicarski je pak franak poskupio 0,6 posto prema dolaru, koji stoji 1,2955 franaka.

Ulagači očekuju da čelnik Fed-a u srijedu pred Kongresom ponovi svoje izjave s početka tjedna o solidnom gospodarstvu i njegovom umjerenom rastu unatoč visokim cijenama nafte.

"Trend je kupovine dolara uoči Greenspanova govora uslijed očekivanja rastućeg jaza među kamatnim stopama. Glasovanje Bank of England je iznenadilo, no smatra se da je rezanje kamatnih stopa u Britaniji u kolovozu gotova stvar. Ključno je što će se dogoditi nakon kolovoza; mišljenja se razlikuju oko toga hoće li ih nastaviti rezati", kazao je Hiroshi Morioka, čelnik trgovine pri Bank of Tokyo-Mitsubishi u Londonu.

Očekuje se da će ključna američka kamatna stopa, koja sada iznosi 3,25 posto, do kraja godine iznositi 4,0 posto. U eurozoni ona iznosi dva posto, a u Japanu gotovo nula.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙