FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Povjerenstvo za istinu između Indonezije i Istočnoga Timora

BALI, 11. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Indonezija i njezina nekadašnjapokrajina Istočni Timor od četvrtka imaju zajedničko Povjerenstvo zaistinu i prijateljstvo (CTF), čija je zadaća otkriti slučajeve kršenjaljudskih prava u vezi s referendumom o neovisnosti te pokrajine,provedenim 1999.
BALI, 11. kolovoza 2005. (Hina/dpa) - Indonezija i njezina nekadašnja pokrajina Istočni Timor od četvrtka imaju zajedničko Povjerenstvo za istinu i prijateljstvo (CTF), čija je zadaća otkriti slučajeve kršenja ljudskih prava u vezi s referendumom o neovisnosti te pokrajine, provedenim 1999.

Indonezijski predsjednik Susilo Bambang Yudhoyono i njegov istočnotimorski kolega Xanana Gusmao vodili su svečanost u povodu osnutka Povjerenstva u kojem su pravni stručnjaci, borci za ljudska prava i najmanje jedan umirovljeni general.

Povjerenstvo za istinu i prijateljstvo (CTF), osmišljeno po uzoru na južnoafričko poslijeaparthejdsko Povjerenstvo za istinu i pomirbu, radit će godinu dana, a može se produžiti na još jednu godinu.

Susulo Bambang Yudhoyono je rekao kako Povjerenstvo ne kani progoniti odgovorne za krvave nerede u kojima je poginulo više od tisuću ljudi, nego otkriti istinu o kršenju ljudskih prava diljem Istočnoga Timora kad se godine 1999. glasovalo o neovisnosti.

"Upamtite, ovo nije pravosudno tijelo, nego Povjerenstvo za istinu i prijateljstvo", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare Yudhoyono, bivši general indonezijske vojske.

U skladu s njegovim riječima, i Gusmao, bivši istočnotimorski gerilac, priznao je da su neki ljudi sumnjičavi u vezi sa zajedničkim Povjerenstvom.

"Dokazat ćemo da je odluka o osnutku Povjerenstva valjana", rekao je Gusmao, dodajući kako se nada da će rezultati njegova rada ubrzati pomirbu dviju zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙