FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU šalje promatrače u Aceh

VIENTIANE, 28. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Europska unija (EU) je učetvrtak službeno ponudila slanje 200 civila koji bi nadgledalisporazum o prekidu vatre između Pokreta slobodnog Aceha (GAM) iindonezijske vlade, a čije se potpisivanje uskoro očekuje.
VIENTIANE, 28. srpnja 2005. (Hina/dpa) - Europska unija (EU) je u četvrtak službeno ponudila slanje 200 civila koji bi nadgledali sporazum o prekidu vatre između Pokreta slobodnog Aceha (GAM) i indonezijske vlade, a čije se potpisivanje uskoro očekuje.

Tu je ponudu, kao znak predanosti Unije pitanju sigurnosti u jugoistočnoj Aziji, objavio visoki europski predstavnik za zajedničku vanjsku politiku Javier Solana na sastanku ASEAN-a u Vientianeu.

"Željeli bismo sudjelovati u 'monitoringu' ali čekamo na završno potpisivanje mirovnog sporazuma 15. kolovoza", kazala je Solanina glasnogovornica Christina Gallach.

Prema njezinim riječima, Europska je unija izdvojila 600 milijuna eura za raspoređivanje civila iz Europe koji bi nadgledali provedbu sporazuma o prekidu vatre tijekom osam do 12 mjeseci.

GAM i indonezijska vlada u Helsinkiju pregovaraju o mirovnom sporazumu kojim bi se okončala dugogodišnja borba separatističkog pokreta i omogućio razvoj Aceha. Ta je pokrajina dodatno devastirana tsunamijem koji je prošle godine pogodio Indoneziju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙