FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IEA: Visoke cijene nafte odraz malih viškova kapaciteta OPEC-a i neizvjesnosti

PARIZ, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Cijene nafte porasle su na oko65 dolara po barelu zbog nesigurnosti na svim područjima i niskihneiskorištenih proizvodnih kapaciteta Organizacije zemalja izvoznicanafte (OPEC), no vjerojatan rast svjetske potražnje ostajenepromijenjen, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija zaenergetiku (IEA).
PARIZ, 11. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Cijene nafte porasle su na oko 65 dolara po barelu zbog nesigurnosti na svim područjima i niskih neiskorištenih proizvodnih kapaciteta Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), no vjerojatan rast svjetske potražnje ostaje nepromijenjen, objavila je u četvrtak Međunarodna agencija za energetiku (IEA).

Visoke cijene dosad su imale tek "ograničenog" utjecaja na smanjenje potražnje i, na sreću, nisu zaustavile gospodarski rast, stoji u najnovijem izvješću IEA.

Agencija je zadržala svoje ranije prognoze rasta ukupne ovogodišnje potražnje za 1,6 milijuna barela dnevno i u visini 1,78 milijuna barela dnevno u idućoj godini, uzimajući u obzir smanjenje kineske potražnje za naftom i male revizije naviše američke potražnje.

IEA je u svojem izvješću također istaknula da iako je nagli rast cijena nafte izazvao "ograničeni" pad potražnje i potaknuo potrošače da se okrenu drugim izvorima energije, visoke cijene nisu u potpunosti odvratile rast naftne potražnje. "Niti je dosad njihov utjecaj bio dovoljan da promjeni smjer gospodarskog rasta a to nije loše", dodaje se još u izvješću IEA.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙