FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

OPEC snizio procjene rasta naftne potražnje u svijetu

BEČ, 19. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Naftni kartel OPEC snizio je svojeprocjene rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini, ustvrdivšida globalno gospodarstvo izgleda usporava rast.
BEČ, 19. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Naftni kartel OPEC snizio je svoje procjene rasta svjetske potražnje za naftom u ovoj godini, ustvrdivši da globalno gospodarstvo izgleda usporava rast.

Ta organizacija snizila je svoju procjenu o dnevnoj potražnji za naftom u 2005. za 150.000 barela, tako da će ukupna godišnja potražnja porasti dva posto ili dodatnih 1,62 milijuna barela dnevno u odnosu na 2004.

U 2006. kartel predviđa da će rast potražnje usporiti na 1,85 posto, pri čemu će rast potražnje u zemljama u razvoju i Kini biti dvostruko veći nego u 30 industrijski razvijenih država, uključenih u Organizaciju za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD).

Snižene procjene rasta posljedica su "usporavanja gospodarske aktivnosti u nekim regijama i prvih podataka o potražnji koji ukazuju na nižu potrošnju u prvoj polovini godine", pogotovo u Kini, stoji u izvješću OPEC-a.

Ipak, OPEC je signalizirao da će povećati rezervni proizvodni kapacitet, i to na 12 posto u 2006., sa 7,9 posto u drugoj polovini ove godine.

OPEC predviđa da će ukupna potražnja za naftom u svijetu u 2005. iznositi 83,66 milijuna barela dnevno, dok će u 2006. dosegnuti 85,2 milijuna barela.

Izvješće OPEC-a uslijedilo je nekoliko dana nakon objave istraživanja Međunarodne agencije za energetiku u kojem je upozorila da će trenutno visoke cijene nafte takvima i ostati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙