FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran upozorava SAD, Europu protiv prijave Vijeću sigurnosti

LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države i Europaučinile bi "veliku, veliku pogrešku" ako bi Vijeću sigurnostiUjedinjenih naroda prijavile Teheran za nastavak osjetljivihnuklearnih aktivnosti, kazao je u srijedu visoki iranski dužnosnik.
LONDON, 11. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Sjedinjene Države i Europa učinile bi "veliku, veliku pogrešku" ako bi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda prijavile Teheran za nastavak osjetljivih nuklearnih aktivnosti, kazao je u srijedu visoki iranski dužnosnik.

Sirus Naseri, član iranskog izaslanstva pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) kazao je do nema zakonske osnove za prijavu Irana koji je u srijedu uklonio pečate na svojoj tvornici u Isfahanu kako bi nastavio proces obogaćivanja urana.

"Mislim da bi to bila teška kriva procjena SAD-a, a poglavito Europe krenu li putem konfrontacije", rekao je Naseri za noćni program BBC-a i dodao "Bila bi to velika, velika pogreška".

Iran je uklonio pečate na tvornici nakon što su razgovori s europskim predstavnicima (Velike Britanije, Francuske i Njemačke) završili "razočarenjem", kazao je Naseri te dodao

"Mi to nismo učinili kao čin zastrašivanja", jer Iran ima "legalno pravo" proizvoditi nuklearnu energiju. "To nije sigurnosno pitanje, to je komercijalno pitanje".

Prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, koji je Iran potpisao, Teheran može prerađivati i obogaćivati uran za civilne svrhe. No europska trojka tvrdi da je jedini put Teheranu da dokaže svoje civilne ako odbaci sve osjetljive tehnologije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙