FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nepopustljiv, kriza na pomolu

WASHINGTON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u utorak objavioda neće povući odluku o pokretanju proizvodnje nuklearnog goriva, štobi prema francuskom ministru vanjskih poslova moglo izazvati novumeđunarodnu krizu.
WASHINGTON, 2. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u utorak objavio da neće povući odluku o pokretanju proizvodnje nuklearnog goriva, što bi prema francuskom ministru vanjskih poslova moglo izazvati novu međunarodnu krizu.

"Mislim da je ponašanje Irana vrlo ozbiljno i moglo bi pokrenuti krizu širih razmjera", rekao je šef francuske diplomacije Philippe Douste-Blazy u Parizu.

Sjedinjene Države optužuju Iran da se pokušava domoći atomskog oružja pod izgovorom mirnodopskog nuklearnog programa. Teheran te optužbe odbacuje i tvrdi da mu je jedini cilj izgraditi nuklearne elektrane.

Europska trojka - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - trebale su Iranu ponuditi niz političkih i gospodarskih poticaja u zamjenu za zamrzavanje nuklearnog programa. No, Iran traži od EU-a da mu prizna pravo na obogaćivanje urana, što su članice Unije dosad odbijale.

Iranski dužnosnici kažu da nemaju više strpljenja za "kupovanje vremena" i odbacuju ponudu prije nego što je ona uopće iznesena.

Iran je u utorak objavio da je njegova odluka o nastavku spornih aktivnosti u nuklearnom postrojenju kod Isfahana neopoziva.

"Politička je odluka donesena. Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju poslali smo pismo. Nastavak aktivnosti je neopoziv", rekao je glasnogovornik Vrhovnog vijeća za nacionalnu sigurnost Ali Aghamohammadi.

Reagirajući na tu vijest, Velika Britanija, Francuska i Njemačka objavile su da će to dovesti do prekida pregovora i pozvale Teheran da ne poduzima jednostrane korake.

"Ako Iran nastavi s nedavno prekinutim aktivnostima, pregovori će biti završeni i nećemo imati izbora nego krenuti drugim smjerom", stoji u pismu što su ga europska trojka i predstavnik EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana uputili glavnom iranskom pregovaraču Hassanu Rohaniu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙