FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojka EU-a predala prijedloge Iranu

TEHERAN, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Velika Britanija, Francuskai Njemačka u petak su Iranu predale prijedloge za ekonomsku ipolitičku suradnju želeći tako uvjeriti Teheran da napusti sveaktivnosti prerade urana pomoću kojih bi mogao doći do atomske bombe.
TEHERAN, 5. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Velika Britanija, Francuska i Njemačka u petak su Iranu predale prijedloge za ekonomsku i političku suradnju želeći tako uvjeriti Teheran da napusti sve aktivnosti prerade urana pomoću kojih bi mogao doći do atomske bombe.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Assefi je izjavio da su prijedlozi primljeni i da će ih u roku od 48 sati procijeniti čelnici Vrhovnog nacionalnog vijeća sigurnosti. Assefi nije želio objaviti nikakve pojedinosti.

Međutim, prema izjavi neimenovanog iranskog dužnosnika, jedan od prijedloga je da će EU podržati da preko Irana prolaze glavni putevi za naftovode i plinovode iz srednje Azije, prenosi Reuters. "Jedan od prijedloga je podržavanje Irana kao glavnog tranzitnog puta nafte i plina iz srednje Azije u Europu", rekao je on.

Iran je u više navrata ovoga tjedan prijetio da će obnoviti proces prerade urana što bi moglo dovesti do okončanja dvogodišnjih pregovora, ali i sankcija Vijeća sigurnosti UN-a.

Ove tri članice EU-a namjeravaju sazvati sastanak Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) početkom idućeg tjedna kako bi se i tim putem službeni Teheran upozorio da ne obnavlja osjetljive nuklearne aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙