FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran priopćio da je otvorio svoje nuklearno postrojenje

TEHERAN, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u srijedu priopćioda je uklonio sve pečate na nuklearnom postrojenju u Isfahanu i da jeto postrojenje ponovno operativno.
TEHERAN, 10. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u srijedu priopćio da je uklonio sve pečate na nuklearnom postrojenju u Isfahanu i da je to postrojenje ponovno operativno.

"Uklanjanje pečata je dovršeno. Postrojenje je ponovno operativno", izjavio je telefonom agenciji Reuters Mohammad Saeedi, zamjenik čelnika iranske Organizacije za atomsku energiju.

Tu vijest potvrdila je i Melissa Fleming, glasnogovornica Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Agencija je zapečatila strojeve u Isfahanu nakon što je Teheran s 'trojkom' Europske unije (Britanija, Francuska, Njemačka) u studenome dogovorio prekid nukleranih aktivnosti kako bi smanjio napetosti nakon što je IAEA otkrila d je Iran skrivao obogaćivanje urana koje može voditi razvoju nuklearanog oružja.

Iran je od ponedjeljka počeo raditi na manje zahtjevnim odjelima u tvornici u Isfahanu nakon što je odbacio gospodarske i političke ponude EU 'trojke' u zamjenu za odustajanje od nukleranog programa.

Teheran inzistira da je njegov nuklearni program isključivo u civilne namjene.

Nakon što su dužnosnici IAEA-e postavili nadzorne kamere u tvornicu pristali su da Iranci uklone pečate.

Prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja, a koji je potpisao, Teheran može prerađivati uran jedino u civilne svrhe.

Njemačka vlada reagirala je na iransko odbacivanje prijedloga europske 'trojke' pozvavši Teheran da ponovo prouči prijedloge koje je odbacio "površnim razmatranjem".

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi kazao je da su europski zahtjevi "nelogični i arogantni".

IAEA je sazvala hitan sastanak o Iranu no odgodila ga je za četvrtak jer se unutar Vijeća guvernera ne mogu dogovoriti oko sadržaja rezolucije kojom bi se Iran pozvao da zaustavi nuklearni program. Skupina nesvrstanih zemalja, pod vodstvom Malezije i Južne Afrike, umjesto za prihvaćanje rezolucije, zauzima se za predsjedničku izjavu zbog njezine manje snage, dok Sjedinjene Države, Kina i zapadne zemlje žele rezoluciju kojom traže trenutačni prekid iranskih nuklearnih aktivnosti.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙