FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran od IAEA-e čeka 'da' za ponovni rad tvornice u Ispahanu

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Iran čeka dopuštenje Međunarodneagencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču da u Ispahanu ponovno počneraditi tvornica za preradu urana, javlja u ponedjeljak iranskaagencija ISNA, a prenosi njemačka agencija dpa.
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Iran čeka dopuštenje Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču da u Ispahanu ponovno počne raditi tvornica za preradu urana, javlja u ponedjeljak iranska agencija ISNA, a prenosi njemačka agencija dpa.

Iran je u ponedjeljak u podne u sjedištu IAEA-je predao pismo o svojim nuklearnim aktivnostima, javlja ISNA i dodaje da je IAEA obvezna ispuniti iranski zahtjev i narediti svojim inspektorima da otpečate ulaz u tvornicu te joj omoguće rad.

Glasnogovornik Vrhovnoga nacionalnog sigurnosnog vijeća Ali Agha Mohammadi rekao je jutros za francusku agenciju AFP u Teheranu kako Iran tim pismom treba izvijestiti IAEA-ju o nastavku nuklearnih aktivnosti na obogaćivanju urana "od danas" (ponedjeljak), i to u tvornici u Ispahanu.

Iran nije zadovoljan zato što mu Europska unija nije pravodobno odgovorila na ponudu o novim pregovorima. Europska unija najavila je pak u ponedjeljak da će za nekoliko dana Iranu predati prijedloge kojima bi tu zemlju potaknula da zaustavi nuklearne aktivnosti za koje Zapad vjeruje da bi mogle završiti izradom atomske bombe.

Mohammadi je nekoliko puta isticao kako nastavak rada u tvornici u Ispahanu ne znači kršenje sporazuma koji je Iran potpisao s Europskom unijom.

Velika Britanija, Njemačka i Francuska trebale bi poslati prijedloge Teheranu za gospodarske i političke poticaje, koji bi doveli do konačnog iranskog prekida obogaćivanja urana, prerade nuklearnog goriva i ostalih aktivnosti s tim u svezi.

Iranci su u studenome prošle godine pristali prekinuti proces obogaćivanja urana kako bi omogućili pregovore s Francuzima, Nijemcima i Britancima o nuklearnoj, trgovačkoj i političkoj suradnji u zamjenu za jamstvo da ne proizvode nuklearno oružje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙