FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti izsvijeta do21 sat
ZAGREB, 14. srpnja 2005. (Hina) - Pregled najvažnijih vijesti iz svijeta do21 sat

KIJEV - Unatoč dobrim odnosima između Ukrajine i Hrvatske ni izdaleka nisu iskorištene sve mogućnosti za njihovo daljnje razvijanje što se posebice odnosi na područje gospodarstva, ocijenili su predsjednici RH i Ukrajine Stjepan Mesić i Viktor Juščenko u četvrtak navečer u Kijevu na poslovnom forumu gospodarstvenika dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko naglasio je da je Ukrajina zainteresirana za suradnju sa stranim ulagačima i da u tom smislu stvara poticajne uvjete. Mesić je ponovio namjeru jačanja gospodarske suradnje istaknuvši da obje zemlje nastoje kroz ekonomske reforme potaknuti gospodarski procvat na dobrobit svojih građana.

ZAGREB - Hrvatska je u suradnji s Haškim sudom ostvarila izvjestan napredak, ali ne onoliki kakav bi joj jamčio početak pregovora s Europskom unijom - takvu će poruku britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw prenijeti svojim europskim kolegama na njihovom radnom mjesečnom sastanku u ponedjeljak u Bruxellesu, objavila je u četvrtak agencija STA pozivajući se na izvore u britanskom predsjedništvu Europske unije. STA javlja, pozivajući se na britanske izvore, da će se radna skupina radna skupina EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom ponovo sastati početkom jeseni.

ZAGREB - Prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Republike Hrvatske i Europske unije održan je u četvrtak u Bruxellesu, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Hrvatsko izaslanstvo predvodio je glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak, a izaslanstvo Europske unije direktor Opće uprave za proširenje Europske komisije Pierre Mirel. Odbor za stabilizaciju i pridruživanje je zajedničko tijelo koje s jedne strane čine predstavnici Europske komisije i država članica Europske unije te predstavnici hrvatske Vlade s druge strane, navodi se u priopćenju. Nakon sastanka Odbora donesena je zajednička izjava u kojoj se ističe da prvi sastanak Odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Hrvatske označava novu fazu intenzivnijih odnosa i suradnje između EU i RH.

ZAGREB - Predsjednici saborskih odbora za vanjsku politiku, za Ustav, Poslovnik i politički sustav te za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Gordan Jandroković, Dražen Bošnjaković i dr. Furio Radin primili su u nastupni posjet voditelja Misije OESS-a u Republici Hrvatskoj veleposlanika Jorgea Fuentesa, priopćeno je iz Hrvatskog sabora. Jandroković je zahvalio na dosadašnjem uspješnom radu Misije OESS-a u Hrvatskoj i izrazio nadu da će suradnja u budućnosti biti isto tako dobra. Jorge Fuentes ocijenio je da odnosi Misije OESS-a s političkim čimbenicima u Hrvatskoj "ne mogu biti bolji", te je dodao kako je vidljiv znatan napredak Hrvatske u posljednjih godinu i pol na mnogim područjima demokratizacije društva.

HELSINKI - Povjerenik za proširenje Olli Rehn izjavio je u četvrtak u Helsinikiju da se radna skupina EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom početkom ovoga tjedna nije mogla usuglasiti oko brzog početka pregovora sa Zagrebom, javlja austrijska novinska agencija APA. Rehn je rekao da će britanski ministar vanjskih poslova i predsjedatelj Vijeća EU-a Jack Straw sljedeći ponedjeljak u Bruxellesu pročitati šefovima diplomacija 25-orice izjavu radne skupine koja se u ponedjeljak navečer sastala na razini političkih direktora ministarstava vanjskih poslova. Povjerenik za proširenje rekao je kako očekuje da će glavna haška tužiteljica u rujnu upoznati Vijeće EU-a s novom ocjenom o hrvatskoj suradnji s Haškim sudom.

DEN HAAG/ZAGREB - Suđenje šestorici bivših političkih i vojnih čelnika tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne, na čelu s premijerom Jadrankom Prlićem, trebalo bi početi 1. prosinca 2005., najavljeno je u četvrtak na Haškom sudu (ICTY). "Suđenje bi trebalo početi 1. prosinca ove godine. Optužba i obrana trebaju plan rada prilagoditi tom datumu", kazao je sudac Alphons Orie na statusnoj konferenciji na kojoj se raspravljalo o stanju u predmetu i pripremama za suđenje. Uz Prlića, na zajedničkoj optužnici su i ministar obrane HR Herceg Bosne Bruno Stojić, ministar unutarnjih poslova Valentin Čorić, predsjednik komisije za zatvore i zatočeničke centre u HR HB Berislav Pušić, te dvojica zapovjednika HVO-a generali Milivoj Petković i Slobodan Praljak.

BEOGRAD - Nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Bot u četvrtak je u Beogradu izjavio da je izručenje odbjeglog haškog optuženika Ratka Mladića Haaškom sudu uvjet za euroatlanske integracije Srbije i Crne Gore. "Istu poruku prenio sam u Hrvatskoj u povodu Ante Gotovine, i u Bosni i Hercegovini u povodu Radovana Karadžića. Vjerujemo da to nije samo pitanje izručenja tri pojedinca - to je i pitanje odnosa prema prošlosti i način da se Europskoj uniji i NATO-u pokaže da su vlasti u tim zemljama ozbiljne i da se na odgovoran način mogu suočiti s tim problemom", kazao je nizozemski ministar nakon razgovora s ministrom vanjskih poslova SCG Vukom Draškovićem.

BAGDAD - Khamis Farhan Khalaf Abed al-Fahdawi, poznatiji pod nadimkom Abu Saba, jedan od vodećih članova terorističke mreže Al-Qaide u Iraku, osumnjičen za ubojstvo egipatskog otpravnika poslova i nekoliko napada na diplomate, uhićen je u subotu u akciji američkih vojnih snaga u pobunjeničkom gradu Ramadi, stoji u priopćenju američke vojske. Naoružana skupina otela je 2. srpnja u Bagdadu egipatskog otpravnika poslova Ihaba al-Cherifa kojega je ubila nekoliko dana nakon toga.

BANJA LUKA - Biskupska konferencija BiH, koja je u Banjoj Luci pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića zasjedala od 12. do 14. srpnja, izrazila je nezadovoljstvo provedbom Zakona o slobodi vjere, položaju crkve i vjerskih zajednica u BiH. BK ističe u priopćenju da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstvo pravde BiH, čak ni godinu i pol nakon donošenja spomenutog Zakona, nisu izradila podzakonske akte što onemogućava njegovu provedbu. Biskupi također negoduju što zbog "zakulisnih igara" još uvijek nije potpisan ugovor između BiH i Svete Stolice.

LONDON - Četvrti terorist umiješan u napade u Londonu Britanac je jamajkanskog podrijetla izvijestio je u četvrtak britanski Sky News pozivajući sa na policijske izvore. Njegovo je ime Lindsey Germail, ima oko trideset godina i rođen je na Jamajci, izvijestio je Sky News.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙