FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proizvođačke cijene u srpnju više nego u lipnju

ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda priproizvođačima u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 0,8 posto, doksu u odnosu na srpanj prošle godine više za 2,3 posto, podatci suDržavnog zavoda za statistiku.
ZAGREB, 10. kolovoza 2005. (Hina) - Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u srpnju su u odnosu na lipanj porasle za 0,8 posto, dok su u odnosu na srpanj prošle godine više za 2,3 posto, podatci su Državnog zavoda za statistiku.

Nakon blagog pada na mjesečnoj razini u lipnju, proizvođačke su cijene u srpnju zabilježile najvišu mjesečnu stopu rasta u ovoj godini.

Na to je ponajviše utjecao rast cijena u proizvodnji koksa i naftnih derivata i to za 10,3 posto u srpnju u odnosu na lipanj. Na međugodišnjoj razini, u srpnju ove u odnosu na isti mjesec lani, cijene su u toj djelatnosti porasle za 18,7 posto.

Viši rast od prosjeka bilježi se i kod cijena vađenja sirove nafte i zemnog plina, koje su na mjesečnoj razini porasle za 1 posto, a u srpnju su ove u odnosu na isti mjesec prošle godine porasle za 6,6 posto.

Na mjesečnoj razini, porast proizvođačkih cijena bilježi se i u proizvodnji hrane i pića, te proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira (za 0,4 posto), proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (za 0,3 posto), proizvodnji duhanskih proizvoda, namještaja, te u ostaloj prerađivačkoj industriji (za 0,2 posto).

U ostalim djelatnostima proizvođačke su cijene u srpnju ostale na istoj razini kao u lipnju, ili su snižene, kao npr. u proizvodnji metala (niže za 3,9 posto), proizvodnji proizvoda od gume i plastike (niže za 2,3 posto), proizvodnji RTV i komunikacijskih aparata i opreme, proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i opreme (niže za 1,1 posto), itd.

Na godišnjoj razini, uz rast cijena u proizvodnji koksa i naftnih derivata i u vađenju nafte i zemnog plina, značajniji porast proizvođačkih cijena bilježi se i u proizvodnji duhanskih proizvoda (za 12,2 posto), kemikalija i kemijskih proizvoda (za 8,1 posto u srpnju ove u odnosu na isti mjesec lani), proizvodnji namještaja i ostaloj proređivačkoj industriji (za 6,2 posto), te proizvodnji strojeva i uređaja (za 4,8 posto).

Prema podatcima Državnog zavoda za statistiku, u prvih sedam mjeseci ove godine proizvođačke su cijene porasle za 3,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Analitičari, s obzirom na situaciju na svjetskom tržištu nafte i ostalih sirovina na kojemu za sada ne očekuju smanjenje cijena, procjenjuju da ne treba očekivati ni smanjenje cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima na godišnjoj razini.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙