FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za petak, 29. srpnja

ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje iinformacije za petak, 29. srpnja
ZAGREB, 28. srpnja 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje i informacije za petak, 29. srpnja

ZAGREB - Razmjena informacija te definiranje buduće suradnje teme su tradicionalnog susreta hrvatskih gospodarstvenika i gospodarskih predstavnika u diplomatsko-konzularnim uredima Republike Hrvatske u inozemstvu. Susret organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK) s ciljem pružanja jače potpore hrvatskom gospodarstvu u internacionalizaciji poslovanja. O potrebi podrške hrvatskim tvrtkama u inozemstvu govorit će predsjednik HGK Nadan Vidošević, a predviđena je i rasprava o iskustvima gospodarskih savjetnika i gospodarstvenika (14,30 sati, HGK, Vijećnica, Rooseveltov trg 3).

ZAGREB - Hrvatski je bankarski sustav u međunarodnoj usporedbi razumno siguran i profitabilan, a u usporedbi s bankarskim sustavima tranzicijskih zemalja srednje i istočne Europe u prošloj je godini ostvario solidan financijski rezultat uz umjerenu izloženost kreditnom riziku i jaku kapitalnu bazu, ocjena je iz prvog broja nove publikacije Hrvatske narodne banke (HNB) "Makrobonitetna analiza". U toj se publikaciji ističe i kako se u Hrvatskoj, kao i u cijeloj regiji, nastavlja pozitivna trend smanjenja rizičnosti i povećanja profitabilnosti banaka, što odražava i ocjena rejting agencije Moody's, koja je hrvatskom bankarskom sektoru dodijelila koeficijent financijske snage od 33,3, što ga čini jednim od pet najuspješnijih među tranzicijskim zemljama.

ZAGREB - Prosječna mjesečna neto plaća isplaćena po zaposlenom u pravnim osobama u Hrvatskoj za svibanj je iznosila 4.436 kuna, što u odnos na travanj predstavlja povećanje za 149 kuna ili za 3,5 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. U odnosu na svibanj prošle godine, prosječna neto plaća za svibanj ove godine bila je nominalno viša za 6,4 posto, a realno za 3,5 posto. Istodobno je prosječna mjesečna neto plaća za prvih pet ovogodišnjih mjeseci, od 4.310 kuna, bila veća nego u istom razdoblju lani nominalno za 6,3 posto, a realno za 1,8 posto. Promatrano prema djelatnostima, najviša prosječna neto plaća po zaposlenom za svibanj je isplaćena u zračnom prijevozu i iznosila je 8.645 kuna, a najniža u štavljenju i obradi kože, od 2.177 kuna.

ZAGREB - Inozemna izravna ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju ove godine iznosila su 221,3 milijuna američkih dolara, a u razdoblju od 1993. do kraja ožujka 2005. stranci su u Hrvatsku uložili ukupno nešto više od 11 milijardi dolara, najnoviji su podatci Hrvatske narodne banke. Pritom je 38,7 posto inozemnih izravnih ulaganja u prvom ovogodišnjem tromjesečju došlo iz Mađarske, a 38,2 posto iz Austrije, koja je pak prva po visini ulaganja ukupno u proteklih nešto više od 12 godina, sa udjelom od 28,1 posto. U strukturi inozemnih izravnih vlasničkih ulaganja u Hrvatsku u prvom tromjesečju dominiraju ostalo novčarsko posredovanje, odnosno bankarstvo sa gotovo 76 posto. Bankarski sektor najznačajnija je djelatnost ulaganja i u razdoblju od 1993. do kraja ožujka ove godine, na njega se u tom razdoblju odnosi 24,3 posto ukupnih inozemnih izravnih vlasničkih ulaganja. Slijede telekomunikacije (udio od 14,8 posto), farmaceutsku industriju (9,7 posto), te proizvodnju naftnih derivata (7,3 posto).

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01/ 4808 680

fax: 01/ 4808 822

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙