FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vidošević: privlačenje investicija je najveći izazov

ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Privlačenje stranih investicija morabiti najveći izazov gospodarske diplomacije, ocijenio je predsjednikHrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na danas održanomtradicionalnom susretu gospodarstvenika i predstavnika diplomatskih ikonzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu.
ZAGREB, 29. srpnja 2005. (Hina) - Privlačenje stranih investicija mora biti najveći izazov gospodarske diplomacije, ocijenio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević na danas održanom tradicionalnom susretu gospodarstvenika i predstavnika diplomatskih i konzularnih ureda Republike Hrvatske u inozemstvu.

Strane su investicije ono što hrvatskom gospodarstvu najviše nedostaje i njihovo privalačenje mora biti nadređeno ostalim područjima djelovanja gospodarske diplomacije, kao što su komercijalno-trgovački poslovi, rekao je Vidošević.

Iako je Hrvatska vodeća među tranzicijskim zemljama po visini stranih ulaganja, pogleda li se njihova struktura vidljivo je da nema greenfield investicija, kaže Vidošević te ističe da je takvo stanje na duži rok neodrživo.

Ono bi možda bilo drukčije, ocjenjuje predsjednik HGK, da se prilikom privatizacije bankarskog sektora vodilo više računa o izboru kupca. Da su vlasnici hrvatskih banaka primjerice Japanci, kaže Vidošević, danas bi u Hrvatskoj bio priličan broj pogona njihovih tvrtki.

Govoreći o perspektivama hrvatskog gospodarstva u europskom kontekstu, Vidošević je istaknuo važnost regionalnih tržišta srednje i istočne Europe i zemalja bivše Jugoslavije. Zagreb je prvi put u svojoj povijesti u poziciji biti centar regije i tu bi činjenicu trebalo iskoristiti, smatra Vidošević. S druge strane, smatra, članstvo u Europskoj uniji treba shvatiti više kao instrument razvoja, nego kao cilj ukupne ekonomije i politike.

Susret je organizirala HGK s ciljem pružanja jače potpore hrvatskom gospodarstvu u internacionalizaciji poslovanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙