FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 26. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

DUBAI - Treća, dosada nepoznata islamistička skupina preuzela je na internetu odgovornost za terorističke napade izvršene u subotu u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku u kojima su poginule najmanje 64 osobe. Britanska novinska agencija Reuters javlja da bi preuzimanje odgovornosti od "Skupine Tavhid i Džihad u Egiptu" moglo biti vjerodostojno s obzirom da je objavljeno na islamističkoj web stranici koju često koristi teroristička mreža al Qaida u Iraku. Za terorističke napade u Šarm el-Šeiku odgovornost su već preuzele druge dvije islamističke skupine - od kojih je jedna povezana s al Qaidom. Skupina Tavhid i Džihad u Egiptu također tvrdi da je odgovorna za terorističke napade izvršene u Tabi u listopadu prošle godine u kojima su poginule 34 osobe.

TEL AVIV - Dvadeset dana pred planirano izraelsko povlačenje iz Pojasa Gaze 2.000 židovskih prosvjednika, protivnika povlačenja, ušlo je u židovsko naselje Gush Katif, priopćila je u utorak izraelska vojska. Prkoseći zabrani boravka u Pojasu Gaze, koja se odnosi na osobe koje nemaju tamo boravište, prosvjednici su se sakrili u automobile stanovnika naselja ili su kružili oko kontrolnih punktova. U Pojasu Gaze živi oko 8.000 židovskih doseljenika koji će se prema planu izraelske vlade morati evakuirati. Evakuacija doseljenika i vojnih snaga nailazi na snažni otpor dijela izraelskih građana. Nakon evakuacije stanovnika, koje će se odvijati u nekoliko faza, palestinsko će područje napustiti i izraelska vojska.

KANDAHAR - Američke snage pokrenule su vojnu operaciju na jugu Afganistana u kojoj je ubijeno između 40 i 50 talibana, objavio je u utorak guverner pokrajine Oruzgan na jugu zemlje. "Tijekom te operacije ubijeno je između 40 i 50 talibana, uhićeno je više od 25 osoba, a poginula su i dva afganistanska vojnika", kazao je za francusku novinsku agenciju France presse guverner pokrajine Oruzgan Jan Moahamad Kan. Američka vojska sa svoje je strane objavila da su u ponedjeljak u "jakim borbama " u toj pokrajini poginuli jedan američki i jedan afganistanski vojnik, kao i jedanaest "pobunjenika".

LONDON - Popularnost britanskog premijera Tonya Blaira je u srpnju vidljivo porasla, doznaje se u utorak iz ankete instituta Populus provedene nakon drugog vala terorističkih napada u Londonu 21. srpnja. Rezultati ispitivanja javnog mišljenja, objavljeni u dnevniku The Times, pokazali su da su Britanci svom šefu vlade na skali od 1 do 10 dali ocjenu 5,55 dok je u siječnju Blairova ocjena iznosila 5,07. To je druga najbolja ocjena Blairu koji je u svibnju 2003., ubrzo nakon pada režima Sadama Huseina u Iraku, dobio ocjenu 5,75. Britanci velikom većinom smatraju (64 posto) da je odluka da se vojno intervenira u Iraku "povećala rizike od terorističkih napada, poput ovih koji su u srpnju pogodili London". Anketa je provedena između 22. i 24. srpnja na 1.506 britanskih građana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙