FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9, 30 sati

ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30sati.
ZAGREB, 22. srpnja 2005. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

BAGDAD - Pet osoba, od kojih tri policajca, ubijeno je u petak ujutro u četvrti na zapadu Bagdada, u dva napada, doznaje se iz policije. Dva policajca, među kojima jedan časnik, ubijena su, a treći je teško ranjen u pucnjavi koju su otvorile muške osobe iz automobila na policijsko vozilo koje je patroliralo po četvrti Baladayat, u zapadnom dijelu iračkog glavnog grada. Pola sata kasnije, dva prolaznika i jedan policajac ubijeni su u istoj četvrti u pucnjavi usmjerenoj na policijski automobil.

LONDON - Policija traži četvoricu bombaša iz londonskog autobusa i podzemne željeznice koji nisu uspjeli ponoviti pokolj u kojemu je 7. srpnja poginulo više od 50 osoba. Forenzičari su pretražili tri podzemna vlaka i autobus koje su pogodile male, gotovo istodobne eksplozije u četvrtak. Ispitali su i ostatke eksplozivnih naprava nadajući se da će pronaći otiske i druge tragove koji će otkriti identitet onih koji su izradili bombe. U petak se tisak usredotočio na činjenicu da su počinitelji uspjeli pobjeći. Putnici u najmanje dva vlaka rekli su da su navodni napadači pobjegli nakon eksplozija, a policija kaže da su možda eksplodirali detonatori, ali ne i bombe. Sigurnosni stručnjaci kažu kako još nije jasno zašto bombe nisu eksplodirale. Policija je u petak izvijestila da nitko nije uhićen zbog eksplozija. Jedan je muškarac pušten u četvrtak navečer nakon ispitivanja u Scotland Yardu. Analitičari pretpostavljaju da je napade vodila ista skupina odgovorna za eksplozije 7. srpnja ili ne toliko dobro opremljeni simpatizeri, možda mladi nezadovoljni muslimani.

SEUL - Sjeverna Koreja najavila je u petak da želi zaključiti mirovni sporazum sa Sjedinjenim Državama u zamjenu za primirje potpisano na kraju korejskoga rata 1953., prenijela je sjevernokorejska agencija. "Izgradnja mirovnoga mehanizma proces je kojemu moraju pristupiti Sjeverna Koreja i Sjedinjene Države kako bi ostvarile konačni cilj denuklearizacije korejskoga poluotoka", rekao je glasnogovornik sjevernokorejskoga ministarstva vanjskih poslova. Taj zahtjev uklapa se u kontekst pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu u kojemu sudjeluje šest zemalja i koji bi trebao početi sljedećega tjedna u Pekingu.

JERUZALEM - SAD i Rusija žele organizirati summit na Bliskom istoku nakon izraelskog povlačenja iz pojasa Gaze radi unapređivanja odnosa između Izraela i arapskih nacija, pišu izraelske novine u petak. Američka državna tajnica Condoleezza Rice predstavila je tu ideju na početku posjeta Bliskom istoku. Rekla je da će summit potaknuti regionalne projekte u poljoprivredi i financijama. Visoka američka diplomatkinja, koja se u petak treba susresti s izraelskim premijerom Arielom Sharonom nakon posjeta Sudanu, rekla je da bi Izraelci i Palestinci trebali ponovno početi mirovne pregovore nakon povlačenja iz Gaze.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙