FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na smrt Robina Cooka

ZAGREB/LONDON, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Na iznenadnu bivšegabritanskoga ministra vanjskih poslova Robina Cooka koji je u subotu uŠkotskoj umro od infarkta, reagirali su u nedjelju britanski isvjetski dužnosnici.
ZAGREB/LONDON, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Na iznenadnu bivšega britanskoga ministra vanjskih poslova Robina Cooka koji je u subotu u Škotskoj umro od infarkta, reagirali su u nedjelju britanski i svjetski dužnosnici.

"Tu će vijest u Britaniji i svijetu dočekati s iznimnom žalošću. Robin je bio izuzetan talent - briljantan, oštar u debati, nevjerojatno sposoban i uvjerljiv", prenosi AFP riječi britanskoga premijera Tonyja Blaira koji se s Cookom sukobio 2003. oko odluke da Britanija podrži Sjedinjene Države u vezi s ratom u Iraku.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice rekla je kako je Cook odigrao ključnu ulogu u završetku sukoba na Balkanu, prenosi agencija dpa.

"Cook je bio prijatelj Sjedinjenih Država, iskusan diplomat i strastven branitelj ljudskih sloboda i dostojanstva", kaže se u priopćenju američke državne tajnice.

"Kao ministar vanjskih poslova odigrao je ključnu ulogu u završetku etničkoga čišćenja i izgradnji mira, stabilnosti i demokracije na Balkanu".

Sućut je izrazio i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan koji je Cooka opisao kao čovjeka "izuzetna intelekta, govorništva, vizije i strasti i na domaćem i na međunarodnome planu".

Poštovanje Robinu Cooku izrazili su i francuski i australski ministar vanjskih poslova Philippe Douste Blazy i Alexander Downer.

Agencija AFP javlja kako je Poul Nyrup Rasmussen, predsjednik socijalističke stranke u Europskom parlamentu također izrazio sućut povodom Cookove smrti, kao i europska povjerenica za vanjske odnose Benita Ferrero-Waldner.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙