FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Reakcije na vijest o smrti kralja Fahda (1)

ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Arapski summit, koji se trebaoodržati ovaj tjedan odgođen je za nekoliko dana zbog smrti saudijskogkralja Fahda, objavila je Arapska liga u ponedjeljak a prenosiagencija Reuters.
ZAGREB, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Arapski summit, koji se trebao održati ovaj tjedan odgođen je za nekoliko dana zbog smrti saudijskog kralja Fahda, objavila je Arapska liga u ponedjeljak a prenosi agencija Reuters.

"Zbog sadašnje situacije summit je odgođen do datuma u skoroj budućnosti koji će biti usuglašen s državama članicama", kazao je glavni tajnik Arapske lige Amr Musa.

Vijest o smrti saudijskog kralja Fahda, koji je preminuo nakon duge i teške bolesti, izazvala je reakcije mnogih državnika dok su arapske zemlje proglasile višednevnu žalost, prenose agencije.

Egipat je u ponedjeljak nakon vijesti o smrti saudijskog mornaha odlučio proglasiti trodnevnu žalost, objavila je egipatska agencija MENA, a egipatski je predsjednik Hosni Mubarak izrazio "iskrenu sućut u svoje ime, ime egipatskog naroda i egipatske vlade narodu Saudijske Arabije i kraljevskoj obitelji".

"Preminuli će kralj ući u povijest zbog svojih mnogih i značajnih postignuća u službi svetih mjesta, svog naroda i zemlje", stoji u izjavi egipatskog predsjednika kako ju je prenijela agencija France Presse.

Palestinci i Sirija su također proglasili trodnevnu žalost zbog smrti saudijskog kralja Fahda, prenose agencije Associated Press i Deutsche Presse Agentur. Palestinski premijer Ahmed Korei je za smrt saudijskog kralja rekao da je "veliki gubitak", izrazivši pritom sućut saudijskom narodu.

Jordanski je kraljevski sud u ponedjeljak proglasio 40-dnevnu žalost zbog smrti saudijskog kralja.

"Njegovo veličanstvo Abdulah II i jordanski narod su tužni i žale zbog velikog gubitka te izražavaju solidarnost sa sestrinskim kraljevstvom Saudijske Arabije u ovim bolnim trenucima", kaže se u priopćenju Kraljevskog suda, a prenosi dpa.

Pakistanska je vlada izražavajući "duboku tugu i žalost" zbog smrti kralja Fahda proglasila sedmodnevnu žalost. Pakistanski predsjednik Pervez Musharraf i premijer Shaukat Aziz izrazili su saučešće Saudijskoj Arabiji u ime pakistanskog naroda, javlja dpa.

Britanski se premijer Tony Blair pridružio onima koji su odali počast preminulom saudijskom kralju kojeg je nazvao "čovjekom velike vizije" i "dobrim prijateljem Velike Britanije" te je kazao da je Fahd svoju zemlju vodio s "velikom predanošću i dostojanstvom".

Njemačka je vlada u ponedjeljak uputila izraze sućuti saudijskom narodu, a njemački kancelar Gerhard Schroeder je pozdravio Fahdovu "uravnoteženu politiku posredovanja" na Bliskom istoku.

"Za Njemačku je kralj Fahd bio uvijek dobar prijatelj čije će postignuća i ljudsku veličinu Nijemci nastaviti poštivati", kazao je Schroeder.

Francuski je predsjednik Jacques Chirac u ponedjeljak izrazio duboku tugu nakon vijesti o smrti saudijskog kralja nazvavši ga "prijateljem i poštivanim suverenom".

"Tijekom svoje vladavine kralj Fahd je posebno skrbio za sigurnost svog naroda". U vrijeme opasnosti on je bio jamac integriteta svoje zemlje i branitelj regionalne stabilnosti", rekao je Chirac.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙