FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Splitskom ljetu premijera drame "Noć iguane"

SPLIT, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Na 51. Splitskom ljetu u subotu navečer premijerno je izvedena drama američkog pisca TennesseejaWilliamsa "Noć iguane" u režiji poljskog redatelja Janusza Kica.
SPLIT, 7. kolovoza 2005. (Hina) - Na 51. Splitskom ljetu u subotu na večer premijerno je izvedena drama američkog pisca Tennesseeja Williamsa "Noć iguane" u režiji poljskog redatelja Janusza Kica.

"Noć iguane", remek djela američkog dramatičara, na hrvatski je preveo Belmondo Miliša.

Ta je drama proizišla iz istoimene Williamsove priče napisane 1948. godine nakon autorova boravka u hotelu Costa Verde u Acapulcu. Nakon praizvedbe u New Yorku 1961., što je bio njegov posljednji veliki uspjeh, "Noć iguane" osvojila je nagradu "New York Drama Critics" Circle" i nagradu londonskih kazališnih kritičara za najbolju stranu dramu.

Tri godine kasnije ekranizirana je u režiji Johna Houstona s Richardom Burtonom, Avom Gardner i Deborahom Kerr u glavnim ulogama.

Za Janusza Kica, prema vlastitim riječima, postavljanje drame na otvorenom bio je vrlo riskantan potez, ali smatrao je kako bez rizika svako kazalište gubi.

"Noć iguane" u ambijent Vile Dalmacija, međutim "legla" je kao da je pisana za taj prostor i to doslovno, jer "kao da je Williams opisujući zapravo hotel Costa Verde opisivao djelove upravo te zgrade u Splitu", smatra redatelj.

Večeras se splitskoj publici prvi put predstavila i zagrebačka glumica Alma Prica. Uz nju uloge su tumačili Bruna Bebić - Tudor, Milan Pleština, Josip Zovko, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović, Vicko Bilandžić, Snježana Sinovčić Šiškov, Josip Genda, Ilija Zovko, Dijana Vidušin te mostarski studenti glume Helena Kovačić, Zdeslav Čotić i Marin Tudor.

Scenografiju potpisuje Slavica Radović, kostimografiju Dijana Kosec-Bourek, a glazbu Arturo Annecchino.

"Noć iguane" druga je dramska premijera na ovogodišnjem Splitskom ljetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙