FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

120. godišnjica rođenja Branka Gavelle

ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - U petak, 29. srpnja navršava se 120godišnjica rođenja velikog hrvatskog kazališnog redatelja, pedagoga iteatrologa Branka Gavelle - tim povodom izaslanstvo kazališta Gavella,čiji je utemeljitelj, položit će vijenac na Gavellin grob naMirogoju, priopćeno je iz tog kazališta.
ZAGREB, 27. srpnja 2005. (Hina) - U petak, 29. srpnja navršava se 120 godišnjica rođenja velikog hrvatskog kazališnog redatelja, pedagoga i teatrologa Branka Gavelle - tim povodom izaslanstvo kazališta Gavella, čiji je utemeljitelj, položit će vijenac na Gavellin grob na Mirogoju, priopćeno je iz tog kazališta.

Zagrebački maturant, bečki student filozofije, germanisrike i slavistike, Branko Gavella (Zagreb, 1885. - Zagreb, 1962.) , a poslije i bečki doktorant, režirati je počeo 1914. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a potom i u svim južnoslavenskim kazališnim središtima, kao i u Češkoj, Slovačkoj te Italiji, postavivši 279 dramskih i opernih djela.

Posebice se ističu njegove režije Držića, Gundulića, Brezovačkog, Krleže, Begovića, Shakespearea, Pirandella i Wagnera.

Gavella je utemeljitelj Akademije dramskih umjestnosti (1950), te jedan od osnivača Zagrebačkog dramskog kazališta (1953.), danas Gradsko dramsko kazalište Gavella.

Bio je redoviti član JAZU (1961.).

Dramska djela i operna libreta prevodio je s francuskog, njemačkog, talijanskog, češkog i engleskog,

Smisao i cilj vlastitog djelovanja Gavella je tražio u trajnoj i neraskidivoj uzajamnosti književnosti i kazališta, ističe hrvatska književna i kazališna kritika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙