FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerno izvedena "Zente refada" G. Galline

RIJEKA,9. srpnja 2005.(Hina) - Komediju "Zente refada (Skorojevići)"Giacinta Galline u režiji Francesca Macedonia večeras su u riječkomHNK "Ivana pl. Zajca" premijerno izveli zajednički ansambl Talijanskedrame te kuće i kazalište "La contrada" iz Trsta.
RIJEKA,9. srpnja 2005.(Hina) - Komediju "Zente refada (Skorojevići)" Giacinta Galline u režiji Francesca Macedonia večeras su u riječkom HNK "Ivana pl. Zajca" premijerno izveli zajednički ansambl Talijanske drame te kuće i kazalište "La contrada" iz Trsta.

Predstava je izvedena u sklopu festivala "Riječke ljetne noći".

U predstavi su glumili Orazio Bobbio, Elvia Nacinovich, Ivna Bruck, Ariella Reggio, Bruno Nacinovich i ostali. Scenograf je Andrea Stanisci, kostimograf Anton T. Plešić, glazbu su zajednički priredili Alan Bjelinski i Darko Jurković, a svjetlo je oblikovao Antonio Di Giuseppe.

Po riječima redatelja Macedonia, riječ je o oporoj, ali sočnoj komediji. Govori o obitelji koja se obogatila zahvaljujući nasljedstvu, ali zbog kojeg svi postupno gube razum, a posebno Momolo, glava obitelji.

Komedija je napisana i izvedena na venecijanskom dijalektu, što je još jedan od čimbenika koji povezuju Trst i Rijeku, gdje ovaj dijalekat prevladava među Talijanima.

Giacinto Gallina je rođen u Veneciji 1852. godine gdje i umire 1897. Od njegovih 15 komada napisanih do 1880. najpoznatije su upravo "Zente refada" i "Mia fia". Kasnije je još napisao "Le barufe in famiglia" i "Serenissima". Proglašavan je svojevremeno nasljednikom Goldonija te najvećim živućim talijanskim komediografom.

Francesco Macedonio je umjetnički ravnatelj kazališta "La contrada". Rođen je u Idriji u Sloveniji. Režirao je brojna djela najvećih dramskih autora kao što su Goldoni, Ibsen, Shakespeare. Više puta je gostujući režirao predstave u Sloveniji i Hrvatskoj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙