FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 28. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događajau svijetu do 4,30 sati.
ZAGREB, 28. srpnja 2005.(Hina) - Donosimo pregled najvažnijih događaja u svijetu do 4,30 sati.

WASHINGTON

Odnosi između Hrvatske i SAD-a su dobri, a dvije zemlje pokazuju sve veći interes da ih dalje ojačaju, rekla je u srijedu u Washingtonu hrvatska ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Kolinda Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović boravi u Washingtonu u radnom posjetu SAD-u gdje je u srijedu na radnom ručku, koji je organizirala Nova atlantska inicijativa, govorila o hrvatsko-američkim odnosima te nastojanjima Hrvatske da uđe u Europsku uniju i NATO. "Odnosi između Hrvatske i SAD prolazili su kroz različite faze. Bilo je i uspona i bilo je perioda kada su oni bili manje intenzivni", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim novinarima, te dodala da su "u ovom trenutku odnosi između dviju država dobri, da su oni u stalnom kontinuiranom usponu i da postoji sve veće razumijevanje i sve veći interes s obiju strana da se oni dalje razvijaju na svim područjima". Ministrica Grabar-Kitarović će u četvrtak u Institutu Centar za strateške i međunarodne studije u Washingtonu govori o odnosima Hrvatske i SAD-a kao i sa EU-om i NATO-om, a očekuje se da će u petak imati bilateralne susrete s američkim dužnosnicima.

PARIZ

Izraelski premijer Ariel Sharon i francuski predsjednik Jacques Chirac u srijedu su u Parizu iskazali zadovoljstvo početkom novih odnosa između njihovih dviju zemalja, međusobnim približavanjem koje bi Francuskoj trebalo omogućiti jačanje utjecaja na Bliskom istoku. Na početku trodnevnog, prvog službenog posjeta Francuskoj u posljednje četiri godine, Sharona je u Elizejskoj palači dočekao Chirac. "Uvjeren sam da će ovaj posjet omogućiti približavanje naših dviju zemalja i napredak mira, tako važnog svima nama na Bliskom istoku", izjavio je Sharon po dolasku u palaču. Sharon je francuskom predsjedniku izrazio i potporu "za vrlo čvrstu borbu protiv antisemitizma". Ta je tema prošle godine bila središtem snažnog spora, potaknutog Sharonovim pozivom francuskim židovima da "hitno" emigriraju u Izrael.

BONNEVILLE

Francuski sud u srijedu je donio presudu u vezi požara koji je 1999. godine izbio u tunelu Mont Blanc pri čemu je poginulo 39 osoba, a tadašnji vođa službe sigurnosti u tunelu prema toj će presudi šest mjeseci provesti u zatvoru. Sud je osudio 10 osoba, a presuda uključuje i niz novčanih kazni i uvjetnih kazni zatvora.

Suđenje je trajalo je šest mjeseci, a francuski su tužitelji istragu o ovom slučaju vodili četiri godine. Požar u tunelu izbio je 24. ožujka 1999. kada se u tunelu zapalio kamion marke Volvo. Požar je trajao dva dana dok su istovremeno vatrogasci pokušavali dospjeti do žrtava i vozila koji su bili zarobljeni u tunelu. Obitelji žrtava kazali su da su zadovoljni presudom, a kazne koje su donesene u pojedinim slučajevima veće su od onih koje je tražilo tužiteljstvo.

HOUSTON

NASA je, 24 sata nakon što je lansiran space shuttle Discovery, objavila da do daljnjega neće biti novih letova u svemir sve dok se ne riješi problem odlomljenog dijela, odnosno oštećenja na oplati od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja. "Sve dok ne riješimo taj problem, neće biti novih letova", kazao je direktor programa za svemirske letjelice Bill Parsons, ističući da ce za rješenje tog problema "trebati puno vremena i rada". Veliki komad oplate odvojio se od unutarnjeg rezervoara u trenutku ulaska Discoverya u orbitu, prema fotografiji koja je objavljena u srijedu. Sličan komad oplate od pločica koja štiti raketu od topline prilikom slijetanja, veličine kovčega, izazvao je katastrofu Columbije 1. veljače 2003. godine, kada se ona raspla iznad Teksasa tijekom slijetanja pri čemu je poginulo svih sedam članova posade.

SOFIJA

Bugarski parlament u četvrtak je rano ujutro odbio prihvatiti manjinsku vladu lijevog centra koju je predložio socijalistički premijer Serger Stanišev, a predsjednik parlamenta Gerogij Pirinski odredio je da se u četvrtak ujutro ponovi glasovanje. "Parlament ne prihvaća ni strukturu (broj ministara) ni sastav vlade", kazao je predsjednik parlamentarne izborne komisije Dimitar Abadijev. Manjinska vlada sastavljena je od predstavnika Bugarske socijalističke stranke i stranke bugarskih Turaka MRF. PSB i MRF kontroliraju 116 mjesta u 240-članom parlamentu, te im je za potvrdu vlade potrebna potpora neovisnih zastupnika ili zastupnika iz drugih stranaka.

ANGERS

Sud u Francuskoj u srijedu je osudio 62 ljudi za sudjelovanje u lancu dječje prostitucije i seksualno iskorištavanje djece među kojom su najmlađa imala samo šest mjeseci.U najvećem pedofilskom suđenju u Francuskoj ikad, 65 muškaraca i žena optuženo je za sudjelovanje u lancu dječje prostitucije u kojem je od 1999. do 2002. silovano ili seksualno napastvovano 45 djece u dobi od šest mjeseci do 15 godina starosti. Nazivajući neke od optuženih "čudovištima", ured tužitelja tražio je zatvorske kazne u rasponu od šest mjeseci do 30 godina. Neke među optuženima se teretilo za silovanje vlastite djece ili podvođenje djece za seksualne usluge, često za vrlo mali novac ili samo za hranu. Većina optuženih je iz siromašnih sredina, slabo obrazovana, a neki su i nepismeni. Suđenje u Angersu trajalo je više od četiri mjeseca, uz sudjelovanje 60-ak odvjetnika i 150 svjedoka, a porota je mogla čuti snimljene iskaze neke zlostavljene djece.

Dvadesetak optuženih - većinom žena, priznalo je neke pedofilske slučajeve.

SEATTLE

Sudac američkog saveznog suda John Coughenour u srijedu je "milenijskog bombaša" Ahmeda Ressama, optuženog za namjeru dizanja u zrak zračne luke u Los Angelesu, osudio na 22 godine zatvora zbog urote oko počinjenja međunarodnog terorističkog čina, krijumčarenja eksploziva i drugih kriminalnih radnji. Očekivalo se da Ressam, koji je sa saveznim vlastima prestao surađivati 2003. godine, bude osuđen na 35 godina zatvora, jer tužitelji tvrde da je njegov prestanak suradnje s njima ugrozio slučajeve koje su željeli pokrenuti protiv drugih osumnjičenika. "Vremenska kazna pokazuje ozbiljnost nedjela i suradnju Ressama", rekao je Coughenour pri čitanju presude, izrazivši nadi kako će njegova odluka pokazati pravednost i transparentnost američkog pravosuđa.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙