FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splitsko ljeto: hrvatska praizvedba drame T. Williamsa "Noć iguane"

SPLIT,7. klovoza 2005.(Hina) - Na sceni u Vili Dalmacija u subotunavečer, u sklopu 51. Splitskog ljeta, odigrana je hrvatska praizvedbaremek djela američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa "Noć iguane" urežiji poljskog redatelja Janusza Kica. "Noć iguane" na hrvatski jepreveo Belmondo Miliša.
SPLIT,7. klovoza 2005.(Hina) - Na sceni u Vili Dalmacija u subotu navečer, u sklopu 51. Splitskog ljeta, odigrana je hrvatska praizvedba remek djela američkog dramatičara Tennesseeja Williamsa "Noć iguane" u režiji poljskog redatelja Janusza Kica. "Noć iguane" na hrvatski je preveo Belmondo Miliša.

Ta je drama proizišla iz istoimene Williamsove priče napisane 1948. godine nakon autorova boravka u hotelu Costa Verde u Acapulcu. Nakon praizvedbe u New Yorku 1961., što je bio njegov posljednji veliki uspjeh, "Noć iguane" osvojila je nagradu "New York Drama Critics" Circle" i nagradu londonskih kazališnih kritičara za najbolju stranu dramu.

Tri godine kasnije ekranizirana je u režiji Johna Houstona s Richardom Burtonom, Avom Gardner i Deborahom Kerr u glavnim ulogama.

Za Janusza Kica, prema vlastitim riječima, postavljanje drame na otvorenom bio je vrlo riskantan potez, ali smatrao je kako bez rizika svako kazalište gubi.

"Noć iguane" u ambijent Vile Dalmacija, međutim "legla" je kao da je pisana za taj prostor i to doslovno, jer "kao da je Williams opisujući zapravo hotel Costa Verde opisivao djelove upravo te zgrade u Splitu", smatra redatelj.

Večeras se splitskoj publici prvi put predstavila i zagrebačka glumica Alma Prica. Uz nju uloge su tumačili Bruna Bebić - Tudor, Milan Pleština, Josip Zovko, Nenad Srdelić, Tajana Jovanović, Vicko Bilandžić, Snježana Sinovčić Šiškov, Josip Genda, Ilija Zovko, Dijana Vidušin te mostarski studenti glume Helena Kovačić, Zdeslav Čotić i Marin Tudor.

Scenografiju potpisuje Slavica Radović, kostimografiju Dijana Kosec-Bourek, a glazbu Arturo Annecchino.

"Noć iguane" druga je dramska premijera na ovogodišnjem Splitskom ljetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙