FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Super Scorpio započeo operaciju spašavanja mornara

Rusija-svijet-podmornicaSuper Scorpio započeo operaciju spašavanja mornara Britanska telekomandiranapodmornica, poznatija pod imenom Super Scorpio, započela je operacijuspašavanja sedam ruskih mornara koji su od četvrtka ujutro blokirani upodmornici 190 metara ispod morske površine kod poluotoka Kamčatke..

MOSKVA, 7. kolovoza 2005.(Hina/DPA) -

Britanska telekomandirana podmornica, poznatija pod imenom Super Scorpio, započela je operaciju spašavanja sedam ruskih mornara koji su od četvrtka ujutro blokirani u podmornici 190 metara ispod morske površine kod poluotoka Kamčatke..

Nakon što je istražila mjesto nesreće podmornica je počela sjeći kabele koji su se omotali oko batiskafa, te ga čvrsto drže na dnu. Očekuje se kako će uskoro i američki Super Scorpio stići na mjesto nesreće i pridružiti se akciji.

"Scorpio je započeo operaciju. Vjerujem kako ćemo uspjeti presjeći kablove," kazao je Aleksandar Kosolapov, glasnogovornik ruske flote na Pacifiku.

Prema posljednjim vijestima mornari imaju rezerve kisika dovoljne do ponedjeljka ujutro u 3 sata. Mornari su većinu vremena u mraku, uz minimalne pokrete kako bi sačuvali što više zraka. Temperatura u plovilo se kreće između pet i deset stupnjeva, a posada nosi posebnu odjeću koja im osigurava potrebnu tjelesnu temperaturu.

U međuvremenu dok se čekao dolazak britanske i američke opreme, ruske spasilačke ekipe pokušale su povući podmornicu bliže obali. Kako navode službeni izbori, Rusi su uspjeli kabelom zakačiti podmornicu i pomaknuti je oko šezdeset metara.

Prije pet godina, skoro u isto vrijeme, u Barentsovu moru je potonula ruska atomska podmornica Kursk, na kojoj je poginulo svih 118 članova posade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙