FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti
ZAGREB, 6. kolovoza 2005. (Hina) - Pregled važnijih vijesti

SARAJEVO - Operacija "Oluja" bila je legitimna, opravdana i čista, ističe u subotu većina bosanskohercegovačkih medija u izvješćima o proslavi 10. obljetnice te vojno-redarstvene akcije. Najtiražniji bosanskohercegovački list "Dnevni avaz" ističe kako su svi hrvatski dužnosnici koji su govorili u Kninu suglasni da pojedinačni zločini nisu i ne mogu zasjeniti "Oluju". "Oslobođenje" je naglasak stavilo na paralelnu proslavu koju je organizirala skupina umirovljenih generala nezdovoljnih hrvatskom vlašću. Isti je list citirao ocjenu premijera Ive Sanadera da je "Oluja" bila veličanstvena oslobodilačka operacija i ključni trenutak u obrani nezavisnosti, slobode i cjelovitosti Hrvatske. Banjalučke "Nezavisne novine" također su opširno izvjestile o proslavi obljetnice "Oluje" citirajući ocjenu najviših državnih dužnosnika da je to bila legitimna i opravdana akcija. Jedino je "Glas Srpske" u tekstu pod naslovom "Iza 'Oluje' ruševine i grobovi" na krajnje negativni način izvijestio o obljetnici "Oluje" .

TEHERAN - Europski prijedlozi suradnje predani u petak Iranu su "neprihvatljivi", rekao je u subotu glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova na kojeg se pozivaju državni mediji. "Europski prijedlozi su neprihvatljivi za Islamsku republiku Iran, oni ne jamče interese Irana i u suprotnosti su sa Sporazumom o neširenju i s Pariškim sporazumom" zaključenim u studenom između Iranaca i Europljana, rekao je Hamid Reza Assefi. "Potpuno ćemo odgovoriti na te prijedloge danas ili sutra, ali sada možemo reći da Europljani nisu poštivali njihove obveze", inzistirao je glasnogovornik u izjavama za državnu televiziju i agenciju Irna. Assefi je istaknuo da ti prijedlozi uskraćuju Iranu pravo aktivnosti obogaćivanja urana.

TEHERAN - Novi ultra-konzervativni predsjednik Irana Mahmud Ahmadinedžad prisegnuo je u subotu pred parlamentom da će braniti islamski režim, neovisnost zemlje i islama te je najavio da će Iran poštivati međunarodna prava, ali neće prihvatiti diktat iz inozemstva. "Nećemo prihvatiti ništa što bi kršilo prava naše nacije, to je neopozivo načelo naše politike", rekao je iranski predsjednik. Ahmadinedžad (49), kojeg je u srijedu postavio vrhovni vođa Khamenei, prisegnuo je u trenutku kada Iranu više nego ikada prijeti prijava Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda zbog nuklearnih aktivnosti za koje Zapad tvrdi da kriju pokušaj razvoja nuklearnog oružja.

WASHINGTON - Više bombi upotrijebljenih nedavno na konvoje američkih i iračkih snaga u Iraku dolaze iz Irana, piše u subotu New York Times. Pozivajući se na vojne dužnosnike i obavještajne službe, američki dnevni list navodi da će te naprave postavljene uz ceste biti česta pojava u budućnosti jer ih irački pobunjenici sami proizvode. Proizvodnja bombi upozorava na postojanje nove i neuobičajene suradnje iranskih šijita i iračkih sunita, stoji u izvješću. Eksplozivne naprave su se pojavile u Iraku prije dva mjeseca, a veliki dio zaplijenjenih, pronađenih prošlog tjedna na sjeveroistoku Iraka, je iz Irana, dodaje Times. Dužnosnici Pentagona i obavještajne službe su navele da te eksplozivne naprave duž propusne iračko-iranske granice mogu unijeti terorističke proiranske skupine Hezbollaha koji se bore protiv Izraelaca, ili članovi iranske revolucionarne garde, dodaje Times.

PEKING - Jedna je osoba umrla, a 11 je hospitalizirano nakon zaraze antraksom (bedrenicom) tijekom kontakta sa zaraženim kravama u pokrajini Liaoning, na sjeveroistoku Kine, doznaje se u subotu od službenih izvora. Epidemija je otkrivena 29. srpnja na dvije farme u dva sela općine Damintun. Od 12 testiranih zaraza je potvrđena kod sedam osoba, dok se kod pet ostalih tek sumnja na zarazu. U petak nije zabilježen niti jedan novi slučaj.

PETROPAVLOVSK KAMAČTSKI - Tri transportna zrakoplova, jedan britanski i dva američka stigli su u subotu u Petropavlovsk Kamčatski i dopremili dvije telekomandirane podmornice koje trebaju pomoći u spašavanju ruskih mornara zatočenih na batiskafu na morskome dnu, javlja agencija AFP. Oprema će biti ruskim brodom prebačena u luku Petrpavlovsk, a zatim na mjesto nesreće udaljeno 75 km. Rusija vodi trku protiv vremena u pokušaju da spasi sedmeročlanu ekipu čija je podmornica od četvrtka blokirana na dubini od 190 metara.

PEKING - Vlasti su evakuirale više od 1,24 milijuna ljudi s istočne obale nakon što je tajfun Matsa počeo harati Kinom donoseći snažne vjetrove i obilne kiše u subotu ujutro, javljaju državni mediji. Zračna luka u Shanghaiju je zatvorena i većina međunarodnih letova je otkazana, prenosi agencija Reuters. Tajfun Matsa zahvatio je priobalnu pokrajinu Zhejiang prije zore, javila je službena agencija Xinhua dodajući da se sada kreće prema sjeverozapadu i prijeti Hangzhou, glavnome gradu pokrajine. Mediji prenose ocjene stručnjaka da bi ova oluja mogla biti opasnija od lanjskog tajfuna Rananim koji je usmrtio 164 osobe i izazvao štete od 18 milijardi juana (2,2 milijardi dolara).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙