FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oslobođen bjeloruski znanstvenik Bandajevski

LYON, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Bjeloruski znanstvenik JurijBandajevski, specijalist za nuklearnu medicinu, osuđen 2001. na osamgodina zatvora u Bjelorusiji zbog iznošenja kritika na račun vlastisvoje zemlje koje su, po njemu, prikrivale posljedice černobilsketragedije, oslobođen je u petak navečer, objavila je u subotu Komisijaza istraživanja i neovisne informacije o radioaktivnosti.
LYON, 6. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Bjeloruski znanstvenik Jurij Bandajevski, specijalist za nuklearnu medicinu, osuđen 2001. na osam godina zatvora u Bjelorusiji zbog iznošenja kritika na račun vlasti svoje zemlje koje su, po njemu, prikrivale posljedice černobilske tragedije, oslobođen je u petak navečer, objavila je u subotu Komisija za istraživanja i neovisne informacije o radioaktivnosti.

"Profesor Bandajevski oslobođen je u petak navečer, on je kod kuće u Minsku. Zasad je na uvjetnoj slobodi, ne može putovati", priopćila je Komisija.

Amnesty International tvrdio je da je Bandajevski, bivši rektor Instituta za medicinu u Gomelu, zatvoren zbog delikta mišljenja.

Uhićen je 1999. i osuđen u lipnju 2001. zbog "korupcije" na osam godina zatvora.

On je prije svega optužio vlasti svoje zemlje za neodgovorno ponašanje glede posljedica černobilske tragedije na zdravlje ljudi, te za skrivanje prave istine o veličini te katastrofe.

Komisija želi da Bandajevski nastavi svoja istraživanja i poziva zainteresirane da sudjeluju u utemeljenju biomedicinskog istraživačkog laboratorija u Minsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙