FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Branitelji, liječnici dragovoljci i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja o povlasticama pri upisu na fakultete

ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Koordinacija udruga iz Domovinskograta i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u današnjemsu se priopćenju usprotivili medijskom prozivanju djece hrvatskihbranitelja i samih branitelja kojima je izmijenjeni Zakon o pravimahrvatskih branitelja omogućio prednost pri upisu na fakultete.
ZAGREB, 19. srpnja 2005. (Hina) - Koordinacija udruga iz Domovinskog rata i Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990.-1991. u današnjem su se priopćenju usprotivili medijskom prozivanju djece hrvatskih branitelja i samih branitelja kojima je izmijenjeni Zakon o pravima hrvatskih branitelja omogućio prednost pri upisu na fakultete.

Odgovornost za to što bi upisne kvote, po tvrdnjama prorektora za nastavu i studente zagrebačkog Sveučilišta Vjekoslava Jerolimova, mogle biti nadmašene i za 15 posto, Udruge pripisuju Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa te vodstvu Sveučilišta.

Kako ističu u priopćenju, i Ministarstvo i Sveučilište su imali dovoljno vremena pripremiti se za povećan broj studenata, jer im je zakon koji je takav upis omogućio ostavio dostatno vremena.

Podsjećaju da je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti predložilo novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, koji je donesen potkraj 2004., a pri njegovu donošenju tražena je suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja u današnjem je priopćenju istaknuo kako su nastavnici u visokom obrazovanju zgroženi zbivanjima vezanim za upis privilegiranih kandidata i djece branitelja, te im nije jasno kako dovesti u vezu činjenicu što je netko dijete branitelja s upisom na fakultet.

Oni se pitaju zašto se na sličan način nije pomoglo djeci samohranih majka kojima očevi ne plaćaju alimentaciju ili svoj hrvatskoj djeci bez roditelja.

Po njihovim tvrdnjama predlagač Zakona, koji omogućuje izravan upis na fakultet, nije se savjetovao sa sveučilištima u njegovoj izradbi.

Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja drži da je povećanje broja studenata, bez primjerenih prostornih, ljudskih i materijalnih resursa izravna opstrukcija Bolonjskog procesa i još jedna neuspjela bitka za veću kvalitetu visokog obrazovanja.

Prorektor Jerolimov na jučerašnjoj je konferenciji za novinare upozorio na drastično povećan broj prijavljenih studenata koji ostvaruju pravo prednosti pri upisu na fakultete zbog izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Po njegovim riječima kvota od 12.176 planiranih studenata za upis mogla bi biti nadmašena za 15 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙