FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokusi na psima bez znanja Ministarstva znanosti

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Upravnim nadzorom PovjerenstvaMinistarstva znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) utvrđeno je da sepokusi na psima pasmine beagle na Veterinarskome fakultetuzagrebačkoga Sveučilišta provode bez znanja i izvan nadležnosti togaministarstva, stoji u priopćenju Ministarstva objavljenom uponedjeljak.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina) - Upravnim nadzorom Povjerenstva Ministarstva znanosti obrazovanja i športa (MZOŠ) utvrđeno je da se pokusi na psima pasmine beagle na Veterinarskome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta provode bez znanja i izvan nadležnosti toga ministarstva, stoji u priopćenju Ministarstva objavljenom u ponedjeljak.

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac imenovao je Povjerenstvo koje je provelo upravni nadzor na Veterinarskome fakultetu u vezi sa znanstvenoim projektom ispitivanja morfogenetskoga koštanog proteina u sklopu kojega su predviđeni pokusi na 32 psa pasmine beagle koji su smješteni na tome fakultetu.

U priopćenju objavljenom u ponedjeljak navečer se navodi da je Upravnim nadzorom utvrđeno da Ministarstvo znanosti ne financira taj projekt te da on nije recenziran što je osnovni preduvjet za odobrenje znanstvenoga projekta. Dodaje se kako to pak znači da "projekt nije ni prihvaćen i da se istraživanje radi mimo znanja i ingerencija Ministarstva".

U priopćenju se podsjeća da je, u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja, bivši državni tajnik za znanost izdao prethodno mišljenje o pokusu, ali se i navodi da je dokazano da to mišljenje nije poštovano te da su istraživači izmijenili pokus.

"Istraživači nisu obavijestili uprave Veterinarskoga i Medicinskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, niti su dobili potrebne suglasnosti svojih institucija", stoji u priopćenju.

Kad je pak riječ o donaciji pasa s Medicinskoga na Veterinarski fakultet navodi se da je cijeli postupak proveden bez znanja mjerodavnih uprava a pozivajući se, pri tomu, na projekt koji Ministarstvo nikada nije odobrilo.

U priopćenju stoji da nikada nije izdana ni potrebna suglasnost Etičkoga povjerenstva Veterinarskog fakulteta što je, ističe se, preduvjet za izvođenje istraživanja. Dodaje se da nije dostupna ni dokumentacija koja se odnosi na zagrebački Medicinski fakultet jer je, po riječima dekanice toga fakulteta, istraživač izvan Hrvatske.

Zbog rezultata provedenoga upravnog nadzora te drugih nepravilnosti ministar Primorac uputio je cijelu dokumentaciju Državnom odvjetiništvu, stoji u večerašnjem priopćenju MZOŠ-a.

Zbog provedenih pokusa na psima i zloporabe položaja danas je suspendiran predstojnik Klinike za kirurgiju Veterinarskoga fakulteta Antun Brkić.

Na pokuse koji se provode na psima upozoravali su proteklih dana članovi udruge "Prijatelji životinja" i brojni građani koji su zbog toga i prosvjedovali na glavnome zagrebačkom trgu (na slici), a i stalno dežuraju na Veterinarskome fakultetu te traže da se psi daju zainteresiranim udomiteljima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙