FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: otvorena izložba "Počast domovini"

SISAK, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Izložba "Počast domovini" na kojoj suizloženi prvi transporteri, oružja i oruđa kojima su hrvatskidragovoljci u prvim danima srpske agresije obranili Sisak i vodilibitke za obranu Banovine, otvorena je danas u Sisku.
SISAK, 5. kolovoza 2005. (Hina) - Izložba "Počast domovini" na kojoj su izloženi prvi transporteri, oružja i oruđa kojima su hrvatski dragovoljci u prvim danima srpske agresije obranili Sisak i vodili bitke za obranu Banovine, otvorena je danas u Sisku.

Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Siska Davorko Vidović, koji je velikom broju okupljenih, posebno sudionicima Domovinskog rata i obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i svim građanima čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije "Oluja".

O prvim transporterima, koji su izrađivani u radionicama JANAF-a u Sisku i sisačke INA Rafinerije nafte, o prvim minsko-eksplozivnim sredstvima, strojnicama, koje su izradili sisački i sunjski oružari, govorio je prvi ratni zapovjednik sisačkog 57. SAMB-a "Marijan Celjak" i predsjednik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije Antun Bobetko.

Organizator izložbe je Koordinacija 10 udruga iz Domovinskog rata Sisačko-moslavačke županije, koja okuplja oko 10 tisuća članova, a postavio ju je u Velikom kaptolu i ispred Gradski muzej Sisak.

Tom su izložbom Grad Sisak i Sisačko-moslavačka županija obilježili 10. obljetnicu slavne vojno-redarstvene akcije "Oluja", u kojoj je čak 15, od ukupno 39 postrojbi koje su je provele, bilo popunjeno ljudstvom sa sisačko-moslavačkog područja.

Te su postrojbe u Oluji oslobodile Hrvatsku Dubicu, 4. kolovoza, Petrinju, Glinu i Hrvatsku Kostajnicu 6. kolovoza, Dvor na Uni 9. kolovoza, te Topusko i Gvozd 11. kolovoza. Time je bilo oslobođeno 52 posto teritorija Sisačko-moslavačke županije.

Izaslanstva Županije, Grada, udruga iz Domovinskog rata i političkih stranaka, položila su vijence i zapalila svijeće kod središnjeg križa na sisačkom groblju Viktorovac i kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Trgu dr. Franje Tuđmana u parku Kontrobi u središtu Siska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙