FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sanader: Ponosni smo na 'Oluju'

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader čestitao je učetvrtak hrvatskim građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5.kolovoza.
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Premijer Ivo Sanader čestitao je u četvrtak hrvatskim građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza.

Premijer je na sjednici Vlade podsjetio na 10. obljetnicu vojno-redarstvene akcije 'Oluja' u kojoj je oslobođen velik dio hrvatskog teritorija koje su bili okupirali pobunjeni Srbi.

Ponosni smo na te dane; 'Oluja' je važna ne samo radi oslobađanja okupiranih teritorija, nego i zbog vraćanja samopouzdanja, vjere u budućnost, naglasio je premijer poručujući da ta akcija ostaje trajna inspiracija. Hrvatska je Olujom dodao je, pokazala da može sama brinuti za sebe.

Premijer je zahvalio hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u Oluji, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, svima koji su dali živote za obranu domovine, ranjenima, svim sudionicima oslobodilačkih operacija.

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije "Oluja" najviša državna izaslanstva Ureda predsjednika, Hrvatskog sabora i Vlade te grada Zagreba položila su u četvrtak vijence i zapalila svijeće na zagrebačkom Mirogoju.

Uz visoke vojne počasti prvi je ispred Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja vijenac položio i zapalio svijeću predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Na tom istom mjestu nakon njega vijenac je položilo i zapalilo svijeću izaslanstvo Hrvatskoga sabora na čelu s predsjednikom Sabora Vladimirom Šeksom te potpredsjednicima Darkom Milinovićem i Matom Arlovićem.

U ime Vlade vijenac je položio i zapalio svijeću premijer Ivo Sanader uz potpredsjednicu Jadranku Kosor, ministre obrane i unutarnjih poslova Berislava Rončevića i Ivicu Kirina.

Predsjednik Vlade Ivo Sanader na čelu Vladinog izaslanstva položio je vijenac i zapalio svijeću na grobu prvog hrvatskoga predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Povodom 10. obljetnice vojno redarstvene akcije "Oluja" u kojoj su neprocjenjivi doprinos dale i redarstvene snage Ministarstva unutarnjih poslova RH, ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin iznimno je unaprijedio 382 policijska službenika, pripadnika udruge Prvi hrvatski redarstvenik, prve legalno organizirane oružane postrojbe nastale u Domovinskom ratu.

Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Stjepan Mesić u četvrtak je u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i 10. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja svečano uručio promaknuća i pohvale za 23 časnice i časnika Oružanih snaga.

Predsjednik Mesić je 1. kolovoza donio odluke o dodjeli činova, izvanrednom i redovnom promaknuću te pohvali ukupno 165 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga.

General bojnik Mladen Kruljac izvanredno je promaknut u general pukovnika, a brigadni general Gordan Čačić redovno je promaknut u general bojnika. Predsjednik Mesić je 12 pukovnika promaknuo u čin brigadira, dok je šestero časnica i časnika dobilo čin poručnice i poručnika. Zbog ostvarenih natprosječnih rezultata u obavljanju vojne službe, predsjednik je pohvalio dva brigadira i jednog komodora.

Preostalim pripadnicama i pripadnicima Oružanih snaga, njih 142, promaknuća i pohvale naknadno će dodijeliti ministar obrane Berislav Rončević.

Predsjednika je izvijestio da su završene i posljednje pripreme za svečanu proslavu 10. obljetnice Oluje u Kninu.

Prema programu obilježavanja 10. obljetnice 'Oluje' cjelodnevna proslava 10. obljetnice akcije Oluja i oslobađanja Grada počinje mimohodom pripadnika postrojbi HV-a, koje su oslobađale Knin. Službena svečanost počinje polaganjem vijenaca na Gradskom groblju, nakon čega će na kninskoj tvrđavi biti podignut državni stijeg, simbol slobodnoga Grada. Mimohod pripadnika hrvatskih oružanih snaga i prigodni letački program s gotovo 400 sudionika, svim vrstama zrakoplova i helikoptera koje posjeduju Oružane snage, okosnica su svečanosti na stadionu "Dinare".

U crkvi sv. Ante vojni ordinarij Juraj Jezerinac služit će misu za Domovinu.

Na desetu obljetnicu Oluje u Kninu će se svečano otvoriti Veleučilište Marka Marulića i otkriti spomenik ocu hrvatske književnosti.

Uz građane iz svih dijelova države, u Kninu će biti i državni vrh s predsjednicima države, Sabora i Vlade - Stjepanom Mesićem, Vladimirom Šeksom i Ivom Sanaderom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙