FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MVP o neprihvatljvim izjavama Vuka Draškovića o Oluji

ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Izjave ministra vanjskih poslovaVuka Draškovića i njegove ocjene hrvatske oslobodilačkevojno-redarstvene oepracije Oluja politički su potpuno neprihvatljivei povijesno neutemeljene, ocijenilo je u četvrtak ministarstvovanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).
ZAGREB, 4. kolovoza 2005. (Hina) - Izjave ministra vanjskih poslova Vuka Draškovića i njegove ocjene hrvatske oslobodilačke vojno-redarstvene oepracije Oluja politički su potpuno neprihvatljive i povijesno neutemeljene, ocijenilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI).

Draškovićeva stranka Srpski pokret obnove (SPO) objavila je u srijedu priopćenje u kojem operacije Bljesak i Oluja naziva "zločinom etničkog čišćenja" i ocjenjuje da nema "nikakvih ljudskih ni državnih razloga za proslavu tog zločina".

"Riječ je o politički potpuno neprihvatljivim i povijesno neutemeljenim prosudbama koje bitno odudaraju od sadržaja višegodišnjih napora Hrvatske i Srbije da, nakon potpisivanja Sporazuma o normalizaciji odnosa 1996. godine, postojano unapređuju uzajamne odnose i izgrađuju dobrosusjedstvo u skladu s interesima za širenjem euroatlantskih integracija i vrijednosti u ovom dijelu Europe", piše MVEPI u priopćenju.

Hrvatska od vodstva Srbije očekuje udaljavanje od politike velikosrpskog hegemonizma i teritorijalnih prisizanja spram susjednih država i naroda, dodaje se u tekstu.

Time bi se potvrdila "puna spremnost (Srbije) da se odrekne naslijeđa propale politike bivšeg režima Slobodana Miloševića", piše nadalje MVPEI.

"Izjave ministra Draškovića u tom pogledu izazivaju dvojbe i zbog činjenice da se u ranijim razdobljima deklarirao kao oporbenjak upravo politici Miloševićeva režima", piše nadalje hrvatsko ministarstvo.

S obzirom na učestale izjave i kampanju političkih interpretacija u povodu 10. obljetnice oslobodilačke operacije Oluja, iz visokih krugova u Srbiji i Crnoj Gori, za Hrvatsku su neprihvatljivi pokušaji da se neutemeljenim i jednostranim povijesnim revizionizmom potisnu objektivne činjenice i povijesna istina o zbivanjima u post-jugoslavenskim prostorima tijekom 90-ih godina, piše MVPEI.

"U takvim okolnostima, Hrvatska ocjenjuje da je potrebno pojačati napore da se, u razdoblju koje predstoji, zadrži i unaprijedi razina bilateralnih odnosa u interesu stabilnosti i napretka u ovom dijelu Europe u duhu Solunske deklaracije Europske unije iz 2003. godine.

U zaključku se ističe iznimna važnost odnosa dviju zemalja za stabilnost i sigurnost ovog dijela Europe.

MVPEI "otklanja političke polemike o zbivanjima iz nedavne prošlosti" i dodaje "Nema alternative normalizaciji odnosa između Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore, uspostavi dobrosusjedstva na načelima ravnopravnosti, uzajamnosti i suradnje kao osnove za prevladavanje naslijeđa nedavne prošlosti u interesu hrvatskog i srpskog naroda i dviju država".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙