FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izraelska policija blokirala prosvjedni pohod u pojas Gaze

OFAKIM, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće izraelskih desničarapokrenule su u srijedu prosvjedni marš na pojas Gaze ne bi lionemogućili planirano povlačenje s židovskih doseljenika s togapodručja, ali policija ih je, sukladno najavama, spriječila.
OFAKIM, 3. kolovoza 2005. (Hina/Reuters) - Tisuće izraelskih desničara pokrenule su u srijedu prosvjedni marš na pojas Gaze ne bi li onemogućili planirano povlačenje s židovskih doseljenika s toga područja, ali policija ih je, sukladno najavama, spriječila.

Ultranacionalisti su krenuli iz grada Ofakima na jugu Izraela, ali su ih policajci zaustavili ispred doseljeničkog naselja Gush Katif, blokiravši im tako ulazak na područje Gaze.

Većina od oko deset tisuća prosvjednika je potom sjela je na cestu ispred policijske blokade, prema naputku krovnoga vijeća židovskih doseljenika YESHA.

Glasnogovornik policije Avi Zelba još je u srijedu ujutro najavio da prosvjednici neće smjeti ući u Gush Katif i pojas Gaze. Policija je područje blokirala s 17.000 svojih pripadnika.

Organizacija YESHA priopćila je da neće pokušati silom se probiti u Gush Katif u pojasu Gaze. "Čak i ako ne dođemo do Gush Katifa, ljudi će prepoznati snagu naše vjere. Nećemo dići ruku na policajce, oni su naša obitelj", rekao je aktivist Steve Ruddell.

Pedesetak je prosvjednika već ranije pritvoreno jer su se provukli kroz cestovnu blokadu i htjeli preći granicu ne bi li tako iskušali odlučnost vlasti, priopćila je policija.

Izraelsko povlačenje iz Gaze i dijela Zapadne obale trebalo bi početi 17. kolovoza i bit će prvo uklanjanje doseljeničkih naselja, židovskih enklava na teritoriju koji je Izrael okupirao Bliskoistočnim ratom 1967., s područja koje Palestinci žele za svoju nezavisnu državu.

Vlasti su prije mjesec dana osobama koje ondje ne žive zabranile prolaz u Gazu preko granice u Kissufimu kako bi spriječile dolazak radikalnih Židova koji se protive povlačenju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙