FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlasti Republike Srpske protiv ugovora s Hrvatskom

SARAJEVO,3. kolovoza 2005.(Hina) - Ugovor o imovinsko-pravnim odnosimaizmeđu Hrvatske i Bosne i Hercegovine morat će se ponovno razmotritijer predstavnici Republike Srpske u tijelima vlasti BiH odbijajuprihvatiti tekst tog dokumenta kakav je usklađen na razini vlada dvijudržava.
SARAJEVO,3. kolovoza 2005.(Hina) - Ugovor o imovinsko-pravnim odnosima između Hrvatske i Bosne i Hercegovine morat će se ponovno razmotriti jer predstavnici Republike Srpske u tijelima vlasti BiH odbijaju prihvatiti tekst tog dokumenta kakav je usklađen na razini vlada dviju država.

Zaključak o dodatnim pregovorima donijela je u srijedu u Sarajevu radna skupina koju je sastavilo Vijeće ministara BiH sa zadaćom da razmotri primjedbe na nacrt ugovora koji je trebao biti parafiran na sastanku premijera BiH i Hrvatske Adnana Terzića i Ive Sanadera u četvrtak u Zagrebu.

Zamjenik ministra pravde BiH Niko Grubešić izjavio je novinarima kako srpska strana zahtijeva da se ugovorom definiraju pitanja koja nisu obuhvaćena Aneksom G Sporazuma o sukcesiji imovine bivše Jugoslavije i koji je bio temelj ugovora o imovinsko-pravnim odnosima Hrvatske i BiH.

Srpska je strana također ocijenila neprihvatljivim da se 6. ožujka 1992. godine ugovorom definira kao datum od kojega je BiH postala suverenom državom. Vlastima u Banjoj Luci sporan je i način podnošenja zahtjeva za odštetu ili vraćanje oduzetih motornih vozila.

Zamjenik ministra prometa i komunikacija BiH Haris Bašić, također član radne skupine, upozorio je da ima "puno prozirnijih razloga" za neprihvaćanje tog dokumenta, unatoč činjenici da su s njim već složili predstavnici vlada dviju država.

"Postoje skupine i pojedinci koji raspolažu tuđom imovinom... Oni se protive potpisivanju tog sporazuma", izjavio je Bašić.

Sarajevski mediji ističu da bi ključ problema mogao biti u nespremnosti vlasti u Republici Srpskoj da vrate mnoge Inine crpke u tom entitetu na kojima se zarađuje mnogo novca.

Najviši srpski dužnosnici u srijedu su se otvoreno uključili u kampanju protiv potpisivanja ugovora s Hrvatskom koji se odnose na imovinsko-pravna pitanja, ali i na reguliranje dvojnog državljanstva.

Oglasio se i član Predsjedništva BiH Borislav Paravac, koji je također protiv potpisivanja ugovora.

Optuživši predsjedatelja Vijeća ministara BiH Adnana Terzića za "brzopletost" u pregovaranju, Paravac je upozorio na to da ugovori trebaju biti potpisani 4. kolovoza, "na dan kada se navršava deset godina od progona Srba iz Hrvatske i akcije 'Oluje', što jasno govori koje su to nakane Terzića i politike koju on zastupa".

Paravac je najavio da će, ako se ti ugovori ipak potpišu, na temelju svojih ustavnih ovlasti zatražiti zaštitu vitalnih nacionalnih interesa i tako osporiti njihovu valjanost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙