FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri Kalmeta i Kebo o povratku izbjeglica

ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa irazvitka Božidar Kalmeta i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiHMirsad Kebo razgovarali su danas u Zagrebu o pitanjima vezanim zapovratak izbjeglih i raseljenih osoba.
ZAGREB, 13. srpnja 2005. (Hina) - Ministar mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo razgovarali su danas u Zagrebu o pitanjima vezanim za povratak izbjeglih i raseljenih osoba.

Kalmeta je istaknuo da je Hrvatska u rješavanju tog pitanja pri kraju i da bi iduće godine u potpunosti riješila tu problematike.

Upoznali smo ministra Kebu s planom povratka osoba i imovine u skladu sa zaključcima Sarajevske deklaracije, te procesu obnove i povrata imovine, rekao je Kalmeta.

Naveo je da se do 10. kolovoza ove godine planira vratiti još 340 kuća njihovim vlasnicima. Također smo razgovarali o povratu 2922 državljana BiH koji se u Hrvatskoj nalaze u statusu izbjeglica rekao je Kalmeta dodavši da ga je Kebo izvijestio o 2210 obitelji koje se nakon preregistracije u BiH žele vratiti u Hrvatsku.

Razgovarali smo i o pomoći Hrvatima u BiH kroz osiguranje građevinskog materijala za obnovu kuća, rekao je Kalmeta. Napomenuo je da će uskoro s kolegama posjetiti Derventu kako bi se na terenu vidjelo kako ubrzati povratak izbjeglih osoba.

Interes je BiH ostanak, a ne odlazak Hrvata, rekao je Kebo. Dodao je da je ohrabren aktivnostima i rezultatima ministra Kalmete i njegova ministarstva stvaranjem uvjeta za povratak izbjeglih Srba iz Hrvatske i povrat njihove imovine. Time će se osloboditi kuće u BiH u kojima se oni trenutno nalaze za povrat vlasnicima. Ocijenio je da su tome pridonijeli i susreti dvaju premijera Sanadera i Terzića te posjet BiH hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Ministru Kalmeti Kebo je zahvalio na pomoći istaknuvši kako je Hrvatska Bosni i Hercegovini najveći bilateralni donator.

Ocijenio je da je klima za povratak u BiH pozitivna i da sigurnosno stanje nije prepreka povratku. Najavio je da će radne skupine pripremiti sporazume o dvojnom državljanstvu.

Odgovarajući na novinarski upit Kalmeta je rekao kako vjeruje da neće biti problema u vezi s prolaskom brodova u neumsku luku zbog izgradnje mosta kopno-Pelješac te da je hrvatska strana spremna na argumentiranu raspravu o tome. Projektiranjem je predviđeno da most bude podignut na visinu od 35 metara što će gotovo svim brodovima omogućavati prolaz do neumske luke.

Najavio je da s tim u vezi priprema odgovor na pismo bosanskohercegovačkog kolege Dokića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙