FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Džakula: 'Oluja' katastrofa i za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj

BEOGRAD,3. kolovoza(Hina) - 'Oluja' je bila katastrofa i za Hrvatsku iza Srbe u Hrvatskoj, za Hrvatsku zato što je taj prostor ostao prazani trebat će mnogo uložiti u njegovu revitalizaciju, a za Srbe zato štosu definitivno protjerani, a njihova imovina je uništena, izjavio jeza Politiku od srijede predsjednik Srpskoga demokratskog foruma VeljkoDžakula.
BEOGRAD,3. kolovoza(Hina) - 'Oluja' je bila katastrofa i za Hrvatsku i za Srbe u Hrvatskoj, za Hrvatsku zato što je taj prostor ostao prazan i trebat će mnogo uložiti u njegovu revitalizaciju, a za Srbe zato što su definitivno protjerani, a njihova imovina je uništena, izjavio je za Politiku od srijede predsjednik Srpskoga demokratskog foruma Veljko Džakula.

"Oni koji su ostali (nakon Oluje) nisu bili zaštićeni, bili su ponižavani, premlaćivani, sustavno ubijani, a kuće paljene. Nije se moglo ući u Krajinu poslije Oluje bez dozvole jer su bile postavljene rampe policajaca i vojnika, koji su navodno štitili tu imovinu", rekao je Džakula.

"To nije bila dobronamjerna akcija i naravno da se to sada povezuje s onim mišljenjima da je to bila Tuđmanova politika da jednom za svagda riješi srpsko pitanje na način kako su ga rješavali ekstremni srpski nacionalisti", dodao je.

Džakula je kritizirao spori proces povratka te to što se i dalje ne primjenjuje Ustavni zakon o manjinama koji bi Srbima trebao jamčiti da budu "jednakopravni građani".

"Pokazuje se nonsens da HDZ i SDSS na razini države prave koaliciju i zahvaljujući toj koaliciji Hrvatska je promijenila nekako svoju sliku prema inozemstvu, a taj isti HDZ na lokalnoj razini neće sa Srbima ulaziti u koaliciju", rekao je Džakula, dodajući da Hrvatska što prije želi u Europu, a druge se strane "nije spremna suočiti s onim što je činjeno i što je planirano".

"Dok se ne suoči s istinom onakvom kakva jest - a ona je gorka i crna - čekat će se na sve europske integracije", rekao je Džakula, dodajući kako je nužno da Hrvatska, "uz pomoć međunarodne zajednice i samih izbjeglih Srba, njih stvarno prihvati kao svoje građane, da im omogući da se vrate i normalno žive, da financijskim programima i projektima pokuša nadoknaditi ono što im je oduzeto, oteto i devastirano i onemogućeno da svojim radom i djelima kao građani Hrvatske normalno žive".

"Onda bi oni bili veliki most u regiji, a ovako će to biti velika prepreka za budućnost odnosa u regiji jer je nad Srbima učinjen veliki zločin", zaključio je Džakula u razgovoru za Politiku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙