FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kineska državna naftna kompanija odustala od američkog Unocala

PEKING, 3. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kineska državna naftna kompanijaCNOOC objavila je da povlači svoju ponudu za kupovinu američke naftnetvrtke Unocal, vrijednu 18,5 milijardi dolara u gotovini, navodeći kaorazlog "dosad neviđeno političko protivljenje" Washingtona.
PEKING, 3. kolovoza 2005. (Hina/AFP) - Kineska državna naftna kompanija CNOOC objavila je da povlači svoju ponudu za kupovinu američke naftne tvrtke Unocal, vrijednu 18,5 milijardi dolara u gotovini, navodeći kao razlog "dosad neviđeno političko protivljenje" Washingtona.

"Dosad neviđeno političko protivljenje koje je uslijedilo nakon najave prijedloga te transakcije žalosno je i neopravdano", stoji u priopćenju CNOOC-a.

Ta kompanija priopćila je da je razmatrala podizanje ponude no da se odlučila na povlačenje jer joj poboljšanje ponude ne bi omogućilo prevladavanje američkog političkog protivljenja, koje je stvorilo mnogo neizvjesnosti.

"Takvo politiko okruženje otežalo nam je točnu procjenu naših šansi za uspjehom, stvorivši razinu neizvjesnosti koja predstavlja neprihvatljivi rizik za našu sposobnost da realiziramo tu transakciju. U skladu s time, odlučili smo odustati od više ponude na očitu štetu Unocalovih dioničara i zaposlenika", objavila je ta kineska kompanija.

Ulagači se čine zadovoljni CNOOC-ovim odustajanjem od skupe bitke za Unocal, no nesretni su što će tu kalifornijsku kompaniju sada preuzeti Chevron za mnogo manji iznos nego što su nudili Kinezi.

Senator Charles Schumer, jedan od najglasnijih kritičara Kine u američkom Kongresu, poručio je Pekingu da iz ovoga izvuče pouku. "Da je Kina bila otvorena za američke kompanije koje žele kupiti kineske, mislim da bi CNOOC imao mnogo lakši pristup", rekao je taj njujorški demokrat.

Chevron je tako ostao jedinim kandidatom za kupovinom te devete po veličini američke naftne kompanije, ponudivši za nju 17,1 milijardu dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙