FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nove najviše cijene europskih dionica u zadnje tri godine

LONDON, FRANKFURT, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionicepostigle su u utorak nove najviše razine cijena u protekle tri godinekako su bankarski i telekomunikacijski sektor svojim dobitcimanadoknadili gubitke na dionicama naftnog giganta BP-a i proizvođačavozila Peugeota.
LONDON, FRANKFURT, 26. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Europske dionice postigle su u utorak nove najviše razine cijena u protekle tri godine kako su bankarski i telekomunikacijski sektor svojim dobitcima nadoknadili gubitke na dionicama naftnog giganta BP-a i proizvođača vozila Peugeota.

Do podneva je londonski Ftse indeks porastao 0,06 posto, na 5.273 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,15 posto, na 4.850 bodova.

Bolji od očekivanja indeks njemačkog poslovnog povjerenja (Ifo indeks) u srpnju i povlačenje cijena nafte ispod 59 dolara za barel pružili su podršku dionicama, dok su ulagači razmatrali najnovija izvješća o tromjesečnim zaradama korporacija.

"Poboljšanje njemačkog Ifo indeksa prilično je odjeknulo iz industrije u kojoj je jasno poboljšano raspoloženje. Mali pad njegove vrijednosti u mjesecu ranije je prevladan. Moramo pričekati da vidimo koliko snažno industrija može ići s obzirom na skupu naftu. No, indeks pokazuje njezin novi dinamizam", rekao je Matthias Rubisch iz Commerzbanke.

Među vodećim dobitnicama bila je dionica španjolske banke BBVA, poskupjevši dva posto nakon što je izvijestila o 20-postotnom povećanju zarade. Ojačale su i dionice švedske telekom tvrtke Tele2, za 10 posto, budući da je premašila očekivanja analitičara svojom tromjesečnom zaradom.

France Telecom ostvario je skok cijene dionica za 2,4 posto po izvješću da bi tijekom dana mogao najaviti akviziciju španjolskog mobilnog operatera Amene.

No, dionica naftnog giganta BP-a spustila se 0,9 posto unatoč rastu profita u drugom tromjesečju uslijed očekivanja golemih troškova zbog naknada šteta žrtvama u eksploziji rafinerije u Texas Cityju prije nekoliko mjeseci. Istodobno, dionica Peugeota oslabila je 1,4 posto zbog polugodišnjeg profita u visini najnižih očekivanja tržišta.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks spustio se 0,2 posto, završivši poslovanje na 11.737 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙