FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush potpisao ugovor o slobodnoj trgovini sa Srednjom Amerikom

WASHINGTON,2. kolovoza 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush potpisao je u utorak ugovor o slobodnoj trgovini sa SrednjomAmerikom rekavši da će on ojačati veze Sjedinjenih Država sdemokratskim zemljama u regiji.
WASHINGTON,2. kolovoza 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush potpisao je u utorak ugovor o slobodnoj trgovini sa Srednjom Amerikom rekavši da će on ojačati veze Sjedinjenih Država s demokratskim zemljama u regiji.

Bush je na svečanosti u Bijeloj kući stavio svoj potpis na ugovor o slobodnoj trgovini SAD-a i Srednje Amerike (CAFTA) nakon što se dokument prošloga tjedna jedva provukao kroz američki Kongres gdje su zastupnici iskazali zabrinutost budućim smjerom američke trgovinske politike.

Kritičari, američki demokrati i neki Bushovi republikanci, kažu da bi ugovor mogao pridonijeti izvozu američkih radnih mjesta kao i eskploataciji radnika u Srednjoj Americi.

Bushova administracija, međutim, tvrdi da će sporazum pridonijeti američkoj sigurnosti jačanjem demokratskih vlasti u regiji koja je donedavno bila razdirana građanskim ratovima i političkim nemirima.

"CAFTA je više od trgovinskog ugovora. To je obveza između zemalja koje vole slobodu da pridonose miru i blagostanju u regiji", rekao je Bush na svečanosti potpisivanja.

Sporazum s Kostarikom, El Salvadorom, Gvatemalom, Hondurasom, Nikaragvom i Dominikanskom Republikom, uklanja carinske prepreke za američki izvoz u te zemlje. On također proširuje bescarinski pristup ovih zemalja američkom tržištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙