FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Internet trgovina pred novim izazovima

ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Nakon izvanrednog rasta u prvih10 godina, Internet trgovina suočava se s novim izazovima uslijedrastućeg straha od virusa, opreme za špijuniranje i prijevara.
ZAGREB, 18. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Nakon izvanrednog rasta u prvih 10 godina, Internet trgovina suočava se s novim izazovima uslijed rastućeg straha od virusa, opreme za špijuniranje i prijevara.

Revoluciju elektroničke trgovine predvodile su kompanije poput eBaya i Amazon.coma, utemeljene prije 10-tak godina, a ona je učinila Internet trajnim dijelom svjetske trgovine. No, iako se sve više korisnika Interneta priključuje on-line trgovini, mnogi sve više strahuju od narušavanja privatnosti, sloma mehanizama zaštite osobnih podataka i mogućnosti da postanu žrtve kriminalnih elemenata u cyber-svijetu.

Istraživanje koje su među korisnicima Interneta u Americi proveli Pew Internet i American Life Project pokazalo je da je 91 posto korisnika izmijenilo ponašanje na Internetu u nastojanju da izbjegnu te probleme.

Među ostalim rezultatima toga istraživanja ističe se i podatak da 81 posto njih prestalo otvarati priloge u e-mailu ukoliko nisu uvjereni da su ti dokumenti sigurni; 48 posto ispitanika više ne posjećuje site-ove za koje se pribojavaju da bi mogli instalirati na njihova računala neželjene programe, a 25 posto prestalo je 'skidati' muzičke i video datoteke kako bi izbjeglo opremu za špijuniranje.

Zasebno istraživanje Conference Boarda pokazalo je da je više od polovine on-line potrošača u SAD-u izjavilo kako je porasla njihova zabrinutost u posljednjih godinu dana te su mnogi promijenili način korištenja Interneta, pri čemu su neki i smanjili kupovine preko Interneta.

Gotovo 70 posto on-line korisnika instaliralo je dodatni sigurnosni softver na svoja računala, a 54 posto više ne gleda 'specijalne' ponude. Također, 41 posto ispitanika smanjilo je kupovine preko Interneta, pokazalo je istraživanje te tvrtke za poslovna istraživanja.

On-line prodaja na američkom tržištu, najrazvijenijem u svijetu, dosegnula je u 2004. 141,4 milijardi dolara, podaci su Nacionalnog udruženja maloprodajnih kompanija. Neki predviđaju da bi do 2010. ta brojka mogla narasti na 331 milijardu dolara.

Globalno, očekuje se da će samo eBay ostvariti ove godine više od 40 milijardi dolara prodaje, za trećinu više nego lani.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙