FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Japan nametnuo carine na uvoz američkih proizvoda od čelika

TOKIO, 1. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Japan je nametnuo carinsku stopuod 15 posto na uvoz američkih proizvoda od čelika od 1. rujna ovegodine u znak odmazde zbog protekcionističkih mjera koje štiteameričku industriju čelika, izvijestilo je u ponedjeljak japanskoministarstvo trgovine, podignuvši tako temperaturu u dugotrajnom sporuizmeđu dva najveća svjetska gospodarstva.
TOKIO, 1. kolovoza 2005. (Hina/AP) - Japan je nametnuo carinsku stopu od 15 posto na uvoz američkih proizvoda od čelika od 1. rujna ove godine u znak odmazde zbog protekcionističkih mjera koje štite američku industriju čelika, izvijestilo je u ponedjeljak japansko ministarstvo trgovine, podignuvši tako temperaturu u dugotrajnom sporu između dva najveća svjetska gospodarstva.

Carine, koje mogu dosegnuti vrijednost i do 51 milijun dolara, pogodit će uvoz iz SAD-a dijelova za zrakoplove i ostalih proizvoda od čelika, objavilo je to ministarstvo.

Japan je dugo zahtijevao ukidanje carina koje je nametnuo SAD na japanske proizvode od čelika na temelju tzv. Byrdova amandmana, protudampinškog zakona za koji je Svjetska trgovinska organizacija presudila da je nezakonit.

Ministar trgovine Shoichi Nakagawa rekao je da Tokio nije imao izbora nakon što je shvatio da postoje male šanse da taj amandman bude opozvan prije kraja fiskalne godine, koja u toj zemlji završava krajem rujna.

"Stoga je japanska vlada odlučila da postoji potreba za učinkovitijim pritiskom na SAD primjenom mjera odmazde i promoviranja opoziva amandmana u Kongresu", priopćio je.

Takva japanska odluka uslijedila je nakon sličnih poteza EU-a i Kanade, koje su zbog tog zakona od početka svibnja uvele kaznene carine na milijune dolara vrijedan izvoz američkih proizvoda od čelika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙