FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD poručio afričkim zemljama da moraju surađivati radi uspjeha pregovora u WTO-u

DAKAR, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD je na konferenciji uglavnom gradu Senegala Dakaru poručio afričkim zemljama da nećeukinuti izvozne subvencije za svoje poljoprivrednike sve do sporazumau okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizacijisvjetske trgovine, upozorivši ih da bi u slučaju neuspjeha pregovorasubvencije mogle ostati na snazi još nekoliko godina.
DAKAR, 19. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - SAD je na konferenciji u glavnom gradu Senegala Dakaru poručio afričkim zemljama da neće ukinuti izvozne subvencije za svoje poljoprivrednike sve do sporazuma u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) o liberalizaciji svjetske trgovine, upozorivši ih da bi u slučaju neuspjeha pregovora subvencije mogle ostati na snazi još nekoliko godina.

Na sastanku s predstavnicima 37 afričkih zemalja koje bi se sukladno američkom zakonu o poticanju rasta i razvoja u Africi (AGOA) mogle steći status povlaštenih trgovinskih partnera (AGOA), američki ministar poljoprivrede Mike Johanns izjavio je da ne treba očekivati konkretne rokove za realizaciju zaključaka summita G8 o ukidanju izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode sve dok i ostale bogate zemlje ne postignu odgovarajući dogovor.

Američki zakoni o poljoprivredi obično vrijede pet do sedam godina a sljedeći će vjerojatno biti usvojen 2007., što znači da bi neuspjeh hongkonških pregovora u sklopu WTO-a o slobodnoj trgovini vjerojatno rezultirao produljivanjem američkih subvencija za poljoprivredu bar do 2012., naglasio je američki ministar poljoprivrede.

"Ne postignemo li sporazum na pregovorima u sklopu WTO-a, držim da će Kongres biti u iskušenju da usvoji uglavnom isti zakon kakav je sada na snazi", upozorio je on.

Zato je pozvao afričke zemlje da surađuju s američkim pregovaračima kako bi se osiguralo postizanje sporazuma na konferenciji WTO-a u Hong Kongu.

"Sve afričke zemlje na koje se odnosi AGOA i sve ostale zemlje moraju surađivati i pokazati odlučnost da nastave sudjelovati u pregovorima sve dok ne dobijemo dobar sporazum u sklopu WTO-a", naglasio je američki ministar poljoprivrede.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙