FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik WTO-a smatra da je sporazum o slobodnoj trgovini moguć do kraja godine

ŽENEVA, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi izjavio je u četvrtak da jesporazum o slobodnoj trgovini moguće postići do kraja godine unatočneuspjehu WTO-a da postigne ključne sporazume ovoga mjeseca.
ŽENEVA, 28. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi izjavio je u četvrtak da je sporazum o slobodnoj trgovini moguće postići do kraja godine unatoč neuspjehu WTO-a da postigne ključne sporazume ovoga mjeseca.

Članice WTO-a podijeljene su oko toga kako srezati poljoprivredne subvencije i otvoriti konkurenciji tržišta poljoprivrednih proizvoda. Bogate nacije također pritišću zemlje u razvoju da smanje barijere za ulazak industrijskih proizvoda i usluga na njihova tržišta.

"Situaciju bih ocijenio razočaravajućom ali ne i katastrofalnom", rekao je taj bivši tajlandski zamjenik premijera u završnom nastupu pred WTO-ovim upravnim vijećem koje nadgleda trgovinske pregovore.

Supachai, kojeg će 1. rujna na poziciji generalnog direktora WTO-a zamijeniti bivši europski povjerenik za trgovinu Pascal Lamy, rekao je da iako nisu postignuti sporazumi u srpnju postoji jasnija predodžba o tome koje će političke odluke biti potrebne da bi se postigao sporazum u Hong Kongu u prosincu.

"U situaciji smo koja Hong Kong čini težim, no ne i nemogućim", izjavio je na posljednjem zasjedanju Odbora za trgovinske pregovore prije ljetne stanke.

Ta organizacija koja ima 148 članica nadala se da će na sastanku zakazanom u petak moći objaviti značajan napredak u pregovorima o slobodnoj trgovini, započetima u Dohi, ali osnova za takvu objavu zasad nema.

Bez obzira na to, ministri trgovine, uključujući povjerenika EU za trgovinu Petera Mandelsona i njegova indijskog kolegu Kamala Natha, došli su u Ženevu potvrditi svoju odlučnost da doprinesu završetku pregovora o liberalizaciji svjetske trgovine.

Američki trgovinski predstavnik Rob Portman očekuje se u Ženevi nešto kasnije u četvrtak ili u petak, nakon što je američka administracija u Kongresu teškom mukom izborila zeleno svjetlo za sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini sa zemljama srednje Amerike (CAFTA).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙