FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik WTO-a ocijenio da nema naznaka sporazuma o ukidanju subvencija

PARIZ, 7. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik Svjetske trgovinskeorganizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi upozorio je da se "ne naziresporazum" o ukidanju subvencija za poljoprivredu u zapadnim zemljama,koje blokiraju trgovinu s afričkim i zemljama u razvoju.
PARIZ, 7. srpnja 2005. (Hina/AFP) - Čelnik Svjetske trgovinske organizacije (WTO) Supachai Panitchpakdi upozorio je da se "ne nazire sporazum" o ukidanju subvencija za poljoprivredu u zapadnim zemljama, koje blokiraju trgovinu s afričkim i zemljama u razvoju.

Supachai je kao glavni direktor Svjetske trgovinske organizacije čiji mandat ističe 31. kolovoza u kontekstu summita industrijskih zemalja G8 izjavio da je "ozbiljna formula" za smanjenje subvencija za poljoprivredu "još uvijek stvar daleke budućnosti".

"Ne nazire se sporazum" koji bi omogućio zemljama u razvoju bolji pristup trgovini, konstatirao je Supachai na skupu u organizaciji German Marshall Funda u SAD, posvećenom poboljšanju životnog standarda u Africi.

Zato je čelnik WTO-a pozvao članice skupine G8 Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Njemačku, Italiju, Japan, Rusiju i SAD, da upute "snažne signale" o oslobađanju Afrike iz okova siromaštva.

Supachai je također pozvao na jačanje trgovine među afričkim zemljama i poticanje angažmana tamošnjeg privatnog sektora. "Moraju naučiti trgovati međusobno", kazao je čelnik WTO-a.

Sudionici summita G8 neće se ipak pozabaviti ispravljanjem nepravdi u trgovini, prepuštajući taj problem WTO-u koji će ga rješavati na ministarskom sastanku, zakazanom u prosincu u Hong Kongu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙