FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HDZ BiH kritizira retoriku mostarskog muftije

MOSTAR, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Glasnogovornik Hrvatske demokratskezajednice BiH Mišo Relota ocijenio je "zabrinjavajućom" retorikumostarskog muftije Seida efendije Smajkića, koji se u subotu navečeroštro okomio na Katoličku crkvu optužujući je za ekspanzionističkenamjere i podupiranje "rigidne političke opcije" HDZ-a, a za Hrvatskovijeće obrane je rekao da je bilo agresor.
MOSTAR, 1. kolovoza 2005. (Hina) - Glasnogovornik Hrvatske demokratske zajednice BiH Mišo Relota ocijenio je "zabrinjavajućom" retoriku mostarskog muftije Seida efendije Smajkića, koji se u subotu navečer oštro okomio na Katoličku crkvu optužujući je za ekspanzionističke namjere i podupiranje "rigidne političke opcije" HDZ-a, a za Hrvatsko vijeće obrane je rekao da je bilo agresor.

"Zabrinjavajuća je retorika kojom se jedan vjerski velikodostojnik služi 10 godina nakon završetka rata. Takav govor primjeren je ratnom razdoblju koje je na svu sreću iza nas. Islamska vjera, kao i kršćanska i židovska, treba pozivati na suživot, mir i toleranciju, pogotovo u multietničkoj i multikulturalnoj BiH", izjavio je za Hinu glasnogovornik HDZ-a Mišo Relota. Dodao je da su Smajkićevi navodi o Hrvatskome vijeću obrane pogrešni.

"Koliko je mostarski muftija Seid efendija Smajkić pogriješio, svjedoči 1992. godina i oslobodilačka akcija HVO-a u kojoj je oslobođena dolina Neretve, a samim tim i istočni dio Mostara od srpsko-crnogorskog agresora, nakon čega su se i Bošnjaci masovno vratili u taj dio grada. Da je HVO imao nakane koje je mostarski efendija Smajkić spominjao, ne bi oslobađao istočni dio grada", rekao je Relota.

Mostarski Dnevni list ocijenio je govor mostarskog muftije Smajkića huškačkim.

"Kada je već počeo pričati o zločinima, pitam se zašto 'pravednik' Smajkić nije spomenuo zločine (nad Hrvatima) u Grabovici, Doljanima, zašto nije spomenuo zatvor-muzej u Jablanici, kamo su odvođene trudnice i djeca u dobi od nekoliko mjeseci?" pita se komentator Dnevnoga lista. U komentaru se zaključuje da "huškačke govore još drže samo oni koji imaju koristi od toga, a običan narod šuti i krvavo zarađuje svoj kruh".

Efendija Smajkić održao je govor u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače, u zapadnome dijelu grada, na godišnjem skupu mladeži bošnjačkih iseljenika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙