FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudanski potpredsjednik poginuo u padu helikoptera

KARTUM, 1. kolovoza 2005. (Hina/AP/AFP) - Sudanski potpredsjednik JohnGarang, bivši vođa pobunjenika i jedna od ključnih figura krhkogmirovnog sporazuma u zemlji, pronađen je mrtav u ponedjeljak u bliziniugandsko-sudanske granice nakon pada helikoptera u kojem je smrtnostradalo još 14 ljudi, izjavio je visoki dužnosnik Ugande.
KARTUM, 1. kolovoza 2005. (Hina/AP/AFP) - Sudanski potpredsjednik John Garang, bivši vođa pobunjenika i jedna od ključnih figura krhkog mirovnog sporazuma u zemlji, pronađen je mrtav u ponedjeljak u blizini ugandsko-sudanske granice nakon pada helikoptera u kojem je smrtno stradalo još 14 ljudi, izjavio je visoki dužnosnik Ugande.

Osim Garanga, među poginulima su šestorica njegovih pomoćnika i osmorica članova posade ugandskog predsjedničkog helikoptera.

Sudanski predsjednik Omar al-Bešir službeno je potvrdio smrt potpredsjednika Garanga u helikopterskoj nesreći do koje je došlo, kako je rečeno, zbog slabe vidljivosti prilikom prelijetanja planinskog lanca Amatonj, na jugu Sudana.

Predsjednik je izrazio sućut cijelom sudanskom narodu zbog gubitka "čovjeka koji je vjerovao u mir".

Sudanske snage su od nedjelje tragale za srušenim helikopterom.

Garangova pogibija predstavlja snažan udarac mirovnom sporazumu iz siječnja između muslimanskog sjevera i kršćanskog juga. Sukob dviju strana je trajao 21 godinu, a u građanskom ratu je poginulo dva milijuna ljudi.

Bivši pobunjenički vođa, 60-godišnji Garang, prisegnuo je za potpredsjednika prije samo tri tjedna.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙