FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sudan: Bivši vođa pobunjenika postao potpredsjednik vlade

KARTUM, 9. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši pobunjenički vođa JohnGarang postao je u subotu prvi potpredsjednik u "mirovnoj vladi"Sudana nakon više od 20 godina sukoba u močvarnom području na juguzemlje.
KARTUM, 9. srpnja 2005. (Hina/Reuters) - Bivši pobunjenički vođa John Garang postao je u subotu prvi potpredsjednik u "mirovnoj vladi" Sudana nakon više od 20 godina sukoba u močvarnom području na jugu zemlje.

Na svečanosti u predsjedničkoj palači u Kartumu, šest mjeseci nakon mirovnog sporazuma između muslimanskog sjevera i kršćanskog juga, Garang je postao zamjenik svom starom neprijatelju, predsjedniku Omaru Haddanu al-Bashiru, koji je potpisao prijelazni ustav.

Dug i iscrpljujući rat između vlade u Kartumu i Garangovog pobunjeničkog Pokreta za oslobođenje sudanskog naroda (SPLM) završio je u siječnju sporazumom o koalicijskoj vladi i podjelom ovlasti i bogatstva zemlje.

Garang i Bashir su prisegnuli u nazočnosti glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, predsjednika Arapske lige Amra Muse i šestorice šefova afričkih država, među kojima su bili i južnoafrički predsjednik Thabo Mbeki i nigerijski predsjednik Olusegun Obasanjo.

Bashir je na svečanosti govorio arapskim jezikom, dok je Garang govorio engleski, što reflektira raznolikost Sudana u kojem žive brojne etničke skupine. Svečanosti su nazočili i muslimanski i kršćanski svećenici.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙